11|22

Kom naar de kennisbijeenkomst over papier

Meld je aan voor de kennisbijeenkomst op donderdag 24 november bij de KB. In negen presentaties word je helemaal bijgepraat over onderzoeken naar papierconservering die de afgelopen jaren met financiering van Metamorfoze zijn uitgevoerd. Onder andere over het behandelen van inktvraat, het verwijderen van lijm en het bouwen van een duurzaam magazijn.

Meer over het programma

Bekijk jij archieven in de studiezaal of thuis online?

Hoe is de daling van het aantal aanvragen in de studiezaal, zoals in het Stadsarchief Amsterdam, te relateren aan het grootschalig digitaliseren van archiefcollecties? Cristina Duran Casablancas schreef hier een artikel over dat verscheen in Journal of Simulation. In 'The end of the reading room? Simulating the impact of digitisation on the physical access of archival collections' beschrijft zij de belangrijkste mechanismes achter deze verandering met gebruik van simulatie modellen.

Lees meer

Hoe ontwerp je een duurzaam archief?

De Building Performance Group van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Nationaal Archief (NA) werken hiervoor samen aan een ontwerptool. In het Archievenblad 2022 nummer 5 schrijven Mahsa Nikoufard en Debayan Paul, EngD trainees aan de Technische Universiteit Eindhoven over dit onderzoek. Op de kennisbijeenkomst op 24 november presenteren zij hun onderzoek .

Lees meer


Meld je aan voor de kennisbijeenkomst

Naar het aanmeldformulier>

Metamorfoze is het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed en is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om af te melden.