08|23

Netwerkbijeenkomst Metamorfoze 25 jaar

Op dinsdag 31 oktober organiseert Metamorfoze een netwerkbijeenkomst bij de KB om het 25-jarige bestaan te vieren. We blikken niet terug maar kijken vooruit. Zeven sprekers gaan in op onderwerpen als AVG, Linked Open Data, Transkribus, middeleeuwse handschriften en nog veel meer. U bent van harte uitgenodigd. Noteer alvast de datum.

Lees meer

Nieuwe voorwaarden projectaanvragen AC

Ook komende jaren financiert Metamorfoze projecten voor het conserveren en digitaliseren van papieren erfgoed. Erfgoedinstellingen met archieven en collecties van nationaal belang kunnen nieuwe projectaanvragen indienen. Met ingang van 2023 hebben we het kader voor de financiering van projecten verbreed. 

Lees meer

Oproep onderzoeksvoorstellen papierconservering

Heeft u een onderzoeksvoorstel op het gebied van papierconservering? Wilt u hiervoor een aanvraag bij Metamorfoze indienen? Metamorfoze financiert onderzoeken die aansluiten bij het onderzoeksthema Conservering van de onderzoeksagenda van de KB.

Lees meer

Collectie Indisch Erfgoed aanmelden?

Heeft u een collectie gerelateerd aan Nederlands-Indië over de periode 1930-1968 en wilt u digitaliseren? Er is nog één ronde voor het Programma Indisch Erfgoed Digitaal. De deadline om contact op te nemen met de coördinator en het invullen van formulier 1 (in concept) is 1 oktober 2023. 

Lees meer

Alle middeleeuwse handschriften digitaal

In 2020 is het Huygens Instituut gestart met het pilotproject eCodicesNL. Voor dit project zijn 130 middeleeuwse handschriften digitaal ontsloten. Metamorfoze gaat hiermee verder en wil de komende 4 jaar de digitalisering van álle middeleeuwse handschriften realiseren. 

Lees meer

Hoe conserveer je handgeschept papier?

Restaurator Amélie Couvrat Desvergnes heeft drie jaar onderzoek gedaan naar het conserveren van niet-westerse werken uit Noordwest India. Het onderzoek concentreerde zich op twee aspecten: enerzijds onderzoek naar de materialiteit van deze objecten door studie van de gebruikte papieren, anderzijds hun conservering om ze te kunnen hanteren, onderzoeken en exposeren.

Lees meer


Mutilaties, ons jubileumboek van vormgever Irma Boom bestellen?

Ga naar de webwinkel van de KB>

Metamorfoze is het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed en is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om af te melden.