Reminder symposium en 3x onderzoeksnieuws‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bent u erbij op 25 juni?


Op dinsdag 25 juni organiseert Metamorfoze het symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’. Tijdens deze middag belichten diverse sprekers het selecteren van, toegankelijk maken en onderzoek doen in (digitale) bronnen rond het Nederlandse slavernijverleden. 


De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er op tijd bij. U kunt de bijeenkomst ook via livestream bijwonen, de link ontvangt u na aanmelding.


U kunt zich direct aanmelden of eerst het programma bekijken.

Ontdek de kleuren van Japanse houtsneden


Begin dit jaar is het Rijksmuseum gestart met een door Metamorfoze gefinancierd onderzoeksproject naar Japanse houtsneden uit de Edo-periode: Japanse prenten beter bekeken. De belangrijkste vraag voor het onderzoek is: met welke kleuren zijn de Japanse houtsneden uit de collectie van het Rijksmuseum gedrukt, wat is de staat van de prenten en hoe kunnen we deze het beste bewaren en tentoonstellen? Na zo’n drie maanden onderzoek zijn de eerste resultaten al veelbelovend.


Meer weten over het onderzoek naar Japanse prenten

Oplosmiddelgels voor papierconservering


Hoe verwijder je lijmresten van papier? Françoise Richard heeft onderzoek gedaan naar een methode om lijmresten die zijn veroorzaakt door tape of zelfklevende etiketten op een veilige manier van papier te verwijderen. Zij publiceerde het artikel Rigid Solvent-Gels in Paper Conservation: A New Approach to Sticky Problems via het platform Taylor & Francis Online.


Meer weten over de nieuwe behandelingsmethode

Onderzoek voor nieuw boekenmagazijn


De KB verhuist rond 2027 haar collecties naar een nieuw magazijn. Het huidige magazijn voldoet namelijk niet meer aan de huidige eisen en wensen. De KB heeft ervoor gekozen om een duurzaam magazijn te laten bouwen dat lang mee kan gaan. Het wordt een ‘passief’ gebouw, zonder systeem dat actief het binnenklimaat regelt. Hiervoor is een goed bouwfysisch ontwerp van het magazijn heel belangrijk. Als voorbereiding op de verhuizing is van 2021 tot eind 2023 een Metamorfoze-onderzoeksproject uitgevoerd. 


Meer weten over het onderzoek voor het boekenmagazijn


Nieuwsbrief afmelden of wijzigen?