Lean Library - de KB in uw browser

Nu voor KB-leden: Lean Library, een tool die toegang tot digitale bronnen eenvoudiger maakt

Gebruikt u regelmatig onze gelicentieerde digitale bestanden? U kunt nu de Lean Library gebruiken zodat u in uw eigen favoriete zoekomgeving een melding krijgt als de KB toegang biedt. De Lean Library verwijst ook naar vrij toegankelijke (open access) publicaties.

Hoe werkt het?

  • Download de Lean Library (nog niet voor mobiele devices) en installeer hem in uw browser;
  • Selecteer ‘Koninklijke Bibliotheek’ en de extensie is klaar voor gebruik! Bent u ook al lid van een andere deelnemende bibliotheek (bijvoorbeeld een universiteitsbibliotheek), dan kunt u de KB als tweede instelling registreren.

De Lean Library werkt als een stoplicht; is het icoontje in uw bladwijzerbalk groen, dan biedt de KB waarschijnlijk toegang tot de publicatie. Een grijs icoontje betekent dat er geen toegang is. Is het geel, dan heeft de extensie een bericht voor u. Komt u uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Library Access een open access versie (vrij toegankelijk) voor u te vinden.

Welke browsers

De Lean Library browserextensie werkt in Chrome, Firefox, Edge, Safari en Opera en binnenkort ook in Internet Explorer. Op smartphones en tablets werkt de extensie niet. U kunt dan gebruik maken van de Academic Browser die in de App Store staat.

De Lean Library in gebruik - Voorbeeld 1

U vindt een wetenschappelijk artikel via Google Scholar. Als de KB een licentie heeft, zal Lean Library een pop-up melding tonen dat de publicatie beschikbaar is via de KB. U krijgt vervolgens de mogelijkheid om in te loggen met uw lidmaatschapsnummer en u klikt meteen door naar de betreffende bron.

De Lean Library in gebruik - Voorbeeld 2

U vindt op Bol of Amazon een papieren publicatie, waar de KB ook een eBook van biedt. Lean Library geeft een melding en u kunt inloggen om het eBook direct in te zien. Het kan ook voorkomen dat de KB geen licentie heeft op een publicatie, maar dat er wel een open access versie beschikbaar is. Lean Library attendeert u daarop en kan zo voorkomen dat u onnodig betaalt voor een publicatie.

De Lean Library in gebruik - Voorbeeld 3

Als de KB geen online toegang biedt via een licentie, attendeert de Lean Library u wel op de mogelijkheid om tegen betaling een scan aan te vragen via de KB.

Inlogsessie

Bent u eenmaal ingelogd via het KB inlogscherm, dan hoeft u dat bij volgende resultaten niet opnieuw te doen. Dit geldt alleen voor al uw zoekhandelingen binnen dezelfde browsersessie. Na sluiten en opnieuw openen van de browser zal bij een gevonden resultaat opnieuw worden gevraagd om in te loggen.

Instructievideo

Bekijk hier de video van Lean Library (in Engels):
https://www.youtube.com/watch?v=Rev_FQdjSV0

Hoe zit het met mijn privacy?

U kunt Library Access volledig anoniem gebruiken. De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of andere gegevens van uw computer. Lees het privacy statement van Lean Library.

Uw ervaringen zijn welkom!

De KB biedt Lean Library op proef aan aan haar leden. We zijn benieuwd naar uw ervaringen en we horen graag als u enthousiast bent. Maar juist als misschien nog niet alles goed gaat, willen wij dat ook graag weten. Met uw input kunnen we ervoor zorgen dat de Lean Library wordt verbeterd. Meld uw ervaringen via het contactformulier.

Vragen

Heeft u vragen over het gebruik van Lean Library? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

(Nog) geen Lean Library?

Kunt of wilt u nog geen gebruik maken van Lean Library, dan kunt u het beste zelf zoeken via WorldCat Discovery. U krijgt dan op titelniveau toegang tot veel van de digitale bestanden van de KB.