Nieuws van honderd jaar geleden komt heel dichtbij in de Eerste Wereldoorlog-krant

Eerste Wereldoorlog-krant

Bekijk de cover van de krant

Coproductie van KB en Historisch Nieuwsblad

2 oktober2014 _ – De tweede editie van de Eerste Wereldoorlog-krant is deze week uitgekomen. Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, die vier jaar duurde. De Koninklijke Bibliotheek (KB) publiceert daarom samen met _Historisch Nieuwsblad acht rijk geïllustreerde kranten met originele krantenberichten uitde periode 1914-1918, die in Delpher.nl te vinden zijn. Zo kunt u de Grote Oorlog op de voet volgen.

Deze tweede editie besteedt aandacht aan een legendarisch moment: de wapenstilstand met Kerstmis 1914. De soldaten aan weerszijden van het front besloten een dag niet te vechten, maar hun loopgraven te verlaten en samen Kerst te vieren.Ook bevat de krant nieuws over andere belangrijke momenten in de strijd als de val van Przemyśl in het oostelijke front, de geallieerde nederlaag bij Gallipoli en de inzet van dodelijk gifgas aan het westelijke front.

De eerste en de tweede editie van de Eerste Wereldoorlog-krant (€ 2,95) zijn vanaf morgen, 3 oktober, verkrijgbaar bij de welkomstbalie van de KB. U kunt de krant ook online bestellen of een abonnement nemen op alle acht edities. De tweede editie is verkrijgbaar bij de boekhandel en de supermarkt.

Delpher.nl geeft online toegang tot ruim 30 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit historische boeken, kranten en tijdschriften. De website is ontwikkeld door de KB in samenwerking met de universiteitsbibliotheken.

Bestel de krant