Tentoonstelling ‘Vogels’ feestelijk geopend

Een bont palet aan vogels in boeken te zien in Museum Meermanno

29 augustus 2014 – Met een hilarische causerie onder het motto De boeken vliegen weg opende ‘vroege vogel’ Ivo de Wijs gisteren de tentoonstelling ‘Vogels. Duizend jaar vogels in honderden boeken’. Hij was al voorafgegaan door een persoonlijk verhaal over vogels van Algemeen Directeur van de KB Bas Savenije. Het optreden van Ellen ten Damme, ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, gaf de opening een extra feestelijk tintje – zeker toen ze haar ekster Arie even kwam voorstellen. Voor het informatieve gedeelte tekenden Erik Geleijns en Marg van der Burgh, beiden van Meermanno.

Een luchtig begin van een indrukwekkende tentoonstelling, die vanaf vandaag t/m 4 januari 2015 te zien is in Museum Meermanno.

Tentoonstelling

In zes zalen liggen bijzondere, zeldzame vogelboeken uit de rijke collecties van de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno. De boeken omspannen tien eeuwen boekgeschiedenis en tonen de vogel als onderwerp van boeken, illustraties en bandversieringen. De bezoeker maakt een rondgang langs een tiende-eeuws geïllustreerd manuscript, via prachtige zeventiende-eeuwse wetenschappelijke uitgaven tot en met boeken over valkerij, hobbyvogels en vogels in letterkunde en gedichten. Ook vindt u er kookboeken over smakelijk gevogelte, reisboeken naar vogelkolonies en merkwaardige boeken over EHBO voor vogels en sport met vogels.
Onder alle moois zijn dit toch de topstukken: Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant (rond 1350), Ornithologia van Ulisse Aldrovandi (rond 1600) en Chassidische legenden van Hendrik Nicolaas Werkman (1942-1943). Het indrukwekkende, vijfdelige boek Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp (1770-1829) neemt een belangrijke plaats in op de tentoonstelling. In oktober a.s. verschijnt het in facsimile bij Uitgeverij Lannoo (www.nederlandschevogelen.nl ).

Nog meer vogels

Kleinere exposities flankeren de grote tentoonstelling. In het souterrain een over Donald Duck en op de tweede verdieping twee, over kunstenaarsboeken en kinderboeken met en over vogels. Er is een spannende speurtocht voor kinderen door de tentoonstelling, en Meermanno organiseert verschillende activiteiten. De eerste is een lezing over ‘The Raven’ van Edgar Allan Poe a.s. zaterdagmiddag 30 augustus om 14.00 uur.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30, Den Haag
Open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, op feestdagen gesloten