Zoeken door historische kranten uit 23 Europese landen

Als onderdeel van het Europeana Newspapers project heeft The European Library een zoekmachine ontwikkeld waarmee u miljoenen historische kranten full-text kunt doorzoeken.

“Voor het eerst in de geschiedenis hebben we de kans om transnationaal onderzoek te doen op basis van big data”, zegt Toine Pieters, Digital Humanities-onderzoeker van de Universiteit Utrecht. De bètaversie van de interface heeft in het voorjaar 2014 het onderzoek naar zijn gebruikersvriendelijkheid goed doorstaan. Op basis van de verbetersuggesties heeft The European Library de zoekpagina vereenvoudigd en de mogelijkheid toegevoegd om de content te doorzoeken op datum, krantentitel en locatie (geografische kaart). Voor het einde van het project is een vervolgonderzoek naar de gebruikersvriendelijkheid uitgevoerd om de verbeteringen te testen. Momenteel zijn meer dan 1,8 miljoen historische kranten te bekijken. Het aantal pagina’s groeit gestaag, en waarschijnlijk zijn eind januari 2015 rond de dertig miljoen krantenpagina’s te doorzoeken van 25 bibliotheken uit 23 Europese landen.

Vanaf eind januari kunnen gebruikers :

  • Meer dan tien miljoen historische krantenpagina’s full-text doorzoeken;
  • Dankzij naamherkenning in het Nederlands, Duits en Frans zoeken op de namen van mensen en geografische locaties;
  • De metadata van miljoenen historische krantenpagina’s bekijken.

“Doordat we toegang hebben tot historische kranten vanuit verschillende Europese landen kunnen we kijken naar de verplaatsing en niet alleen naar de herkomst van bepaalde zaken, en kunnen we de route bestuderen in plaats van alleen de oorsprong, we kunnen werken aan wat wij noemen transliteratuurstudies”, zegt Amélia Sanz, onderzoeker en hoogleraar in Vergelijkende literatuur en Cybercultuur van de Complutense Universiteit van Madrid.

Naast de historische kranten kunt u op Europeana.eu ook miljoenen andere cultureel-erfgoeditems verkennen die onlangs zijn opgenomen in de historische-krantenportal. Andere culturele-erfgoedinstellingen kunnen bij The European Library de browser verkrijgen en ontsluiten via hun eigen website.

“Voor onderzoekers, zoals historici, journalisten, feitencheckers en genealogen wordt Europeana Newspapers de belangrijkste portal om Europese historische kranten te raadplegen. Het is een belangrijke bron in ontwikkeling”, zegt Eric Hennekam, archiefspecialist, lid van de vereniging van professionele genealogen en gastdocent aan de Faculteit Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam en de Vlaamse Mediacademie.

Actieweek in de KB

In de week van 15 t/m 19 december zal de Koninklijke Bibliotheek extra aandacht besteden aan het project en de browser. We doen dit door middel van een mini-expositie in de bovenhal van de KB en via online activiteiten. Houd de KB website en de social mediakanalen in de gaten.

Meer informatie

Projectwebsite: http://europeana-newspapers.eu
TEL historische kranten
Europeana

Contact

Clemens Neudecker

Deelnemende bibliotheken

Inhoud uit historische kranten uit de volgende bibliotheken is beschikbaar en groeit voortdurend: