Historisch onderzoek & Delpher

Bezoek 7 december het symposium

15 oktober 2015 - TS > Tijdschrift voor Tijdschriftstudies geeft een themanummer uit over Delpher en organiseert maandagmiddag 7 december a.s. een symposium over historisch onderzoek en Delpher, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, het Huizinga Instituut en OSL.

Presentatie TS-themanummer over Delpher

TS > Tijdschrift voor Tijdschriftstudies presenteert deze middag zijn themanummer over historisch onderzoek en de online toegang tot gedigitaliseerd historisch tekstmateriaal via Delpher.

De laatste jaren heeft er een uitgebreid methodologisch debat plaatsgevonden over digital humanities in het algemeen en digitale kranten- en tijdschriftarchieven in het bijzonder. In dit themanummer van TS bieden auteurs vanuit verschillende disciplines en periodes nieuwe bijdragen aan deze discussie. Ook reflecteren zij op het gebruik van Delpher en onderzoeken ze welk effect deze digitale dienst heeft op onderzoeksvragen en -methoden.

Programma

Twee gastsprekers gaan in op Delpher in het algemeen, en verschillende auteurs lichten hun bijdrage aan het themanummer toe. Delpher zal zo vanuit een interdisciplinair standpunt benaderd worden.

Ook zal de ontwikkeling van Delpher in internationaal perspectief geplaatst worden door vergelijking van Delpher met verschillende buitenlandse digitale kranten- en tijdschriftarchieven. Maaike Napolitano, productmanager van Delpher, zal afsluitend de opgeworpen vraagstukken in Delpher-perspectief plaatsen en vragen beantwoorden.

Gastsprekers

Prof. dr. H.B.M. (Huub) Wijfjes: ‘Digital humanities en Mediageschiedenis’.
Huub Wijfjes is universitair hoofddocent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Radio en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is dit najaar verbonden als fellow aan de KB en het NIAS.

Prof. dr. M. (Michiel) van Groesen: ‘Delpher – en de opkomst van de pers in de Gouden Eeuw’.
Michiel van Groesen is hoogleraar Maritieme Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich momenteel bezig met de verspreiding van trans-Atlantisch nieuws in het vroegmoderne Nederland.

Middag bijwonen?

Het symposium vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, 7 december 2015 van 14:00-17:00 uur.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden; u kunt zich aanmelden tot 1 december bij tsdelpher.tumblr.com of .

Organisatie

Koninklijke Bibliotheek
Huizinga Instituut (Onderzoekschool cultuurgeschiedenis)
OSL (Onderzoekschool literatuurwetenschap)