Impressie van het afscheid van Bas Savenije

Den Haag, 29 januari 2015 - Maandag 26 januari heeft de boekenwereld in het algemeen en de bibliotheekwereld in het bijzonder in Theater aan het Spui afscheid genomen van Bas Savenije, tot 1 januari jl. Algemeen Directeur van de Koninklijke Bibliotheek.

Prof. Jos Engelen
Prof. Jos Engelen
Eric Vloeimans en Remy van Kesteren
Eric Vloeimans en Remy van Kesteren
Brinkman overhandigt kunstwerk van Maggy Taylor
Brinkman overhandigt kunstwerk van Maggy Taylor
Lily Knibbeler overhandigt geschenk
Lily Knibbeler overhandigt geschenk

Lily Knibbeler, waarnemend Algemeen Directeur van de KB presenteerde de sprekers en de muzikanten aan de zaal. Luciano Floridi, professor of Philosophy and Ethics of Information aan Oxford University sprak over ‘The Forgetful Memory of the Digital’. En professor Jos Engelen (voorzitter Algemeen Bestuur NWO) belichtte Savenijes verdiensten voor de wetenschappelijke informatievoorziening en Open Access.

Na dit formele gedeelte kwamen er cadeaus: een optreden van trompettist Eric Vloeimans en harpist Remy van Kesteren, met als hoogtepunt een nummer dat speciaal voor Bas Savenije was gecomponeerd. Elco Brinkman, voorzitter van het Algemeen Bestuurscollege van de KB onthulde een kunstwerk van Maggy Taylor, ‘A curious feeling’. Dit sloot aan bij Bas Savenijes fascinatie voor Alice in Wonderland, net als het cadeau van de medewerkers dat Lily Knibbeler hem gaf. Een speciaal voor dit afscheid samengestelde, bekorte Nederlandse editie van Alice in Wonderland met een aantal nieuwe illustraties gemaakt door moderne Nederlandse kunstenaars.

Bas Savenije zelf had gevraagd om bijdragen voor Biblionef, de stichting die boeken geeft aan kinderen in ontwikkelingslanden. Biblionef-directeur Hanneke Kramps werd verblijd met een mooi bedrag. Een goed afscheid van de Algemeen Directeur die de definitieve omslag naar digitaal en de samenwerking met de openbare bibliotheekwereld hoog in het vaandel had staan.