Artists & Others: moderne Franse kunstenaarsboeken uit de KB

Tentoonstelling in The Grolier Club, New York

19 mei 2016 - Onder de titel 'Artists & Others: the Imaginative French Book in the 21st Century' zijn ruim zeventig boeken uit de Collectie Koopman van de Koninklijke Bibliotheek (KB) te zien in The Grolier Club in New York. Deze thuishaven van het oudste genootschap van boekenliefhebbers in de VS vindt het een eer om deze tentoonstelling onderdak te kunnen geven, en de KB is vereerd op deze prachtige locatie te kunnen exposeren.

De expositie laat zien hoe hybride het moderne kunstenaarsboek is: kunstenaars worden drukkers, drukkers worden kunstenaars. Ze gebruiken allerlei technieken naast en door elkaar, wat tot verrassende resultaten leidt. De foto’s hieronder geven een impressie.

De tentoonstelling is te bezoeken van 1 juni t/m 30 juli a.s. in The Grolier Club, New York (maandag t/m zaterdag, 10-17 uur).

Colette Deblé, Quand Bien Même, 2005
Colette Deblé, Quand Bien Même, 2005
Martine Rassineux, François Da Ros, Rose Goret, 2005
Martine Rassineux, François Da Ros, Rose Goret, 2005

Artists & Others: prachtboek over 21e-eeuwse kunstenaarsboeken

Ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft curator Paul van Capelleveen een gelijknamige publicatie samengesteld waarin hij uitvoerig de 21e-eeuwse kunstenaarsboeken bespreekt die in de Collectie Koopman zijn opgenomen, waaronder alle boeken uit de expositie. Het boek, met karakteristieke foto’s van Jos Uljee, is een lust voor het oog. Goed zichtbaar zijn de in elkaar overvloeiende technieken en verschijningsvormen die het moderne Franse kunstenaarsboek zo interessant maken. Een aanrader voor liefhebbers van het moderne boek.

Paul van Capelleveen, Artists & Others. The Imaginative French Book in the 21st Century, is uitgegeven door Vantilt Publishers in samenwerking met de KB. Verkrijgbaar in de boekhandel.

Collectie Koopman

De Collectie Koopman is een van de bijzondere collecties van de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland, en omvat ongeveer tienduizend boeken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

De oorspronkelijke collectie was een geschenk van Louis Koopman (1887-1968), ter herinnering aan zijn vroeg overleden verloofde Anny Antoine (1897-1933). Dankzij een legaat dat is ondergebracht in de Stichting Fonds Anny Antoine/Louis Koopman, kan de collectie nog steeds aangevuld worden met nieuwe aanwinsten. Op de tentoonstelling in New York en in het boek Artists & Others is een keuze te zien uit de recent vervaardigde en aangekochte werken.

Meer informatie