Prachtige schenking centsprenten en fabrieksprentenboeken voor de KB

29 november 2016 - De KB is verheugd over twee nieuwe schenkingen van Aernout en Leny Borms-Koop, waarmee de kinderboekencollectie van de KB fors is uitgebreid.

Centsprenten

De eerste schenking omvat een omvangrijke verzameling van 2360 centsprenten. Dat zijn losse vellen papier die aan één kant bedrukt zijn met afbeeldingen en korte teksten over uiteenlopende onderwerpen. Ze zijn gemaakt tussen 1840 en 1940. De verzameling is op 28 november formeel overgedragen aan Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB. In 2007 schonk het echtpaar Borms-Koop de KB al een eerste deel van hun verzameling centsprenten. Die prenten zijn online te bekijken via Het Geheugen van Nederland . De schenking van deze week vormt een geweldige aanvulling op de vorige verzameling.

Fabrieksprentenboeken

De andere schenking omvat meer dan duizend fabrieksprentenboeken, waarmee de huidige KB-collectie in één klap ruim is verdubbeld. Dat is extra bijzonder omdat fabrieksprentenboeken heel kwetsbaar zijn en mede daardoor niet veel voorkomen in bibliotheekcollecties. Als er dubbele exemplaren tussen zitten, zal de KB die daarom via het landelijke netwerk aanbieden aan andere openbare kinderboekencollecties.
De aanwinsten krijgen in de KB-catalogus de vermelding ‘Schenking Aernout en Leny Borms-Koop’.

Aernout Borms

Aernout Borms is een groot kenner van centsprenten. Hij is co-auteur van het vuistdikke naslagwerk Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten: populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950. Op verzoek van de KB schreef hij eerder het boekje: Centsprenten, massaproduct tussen heiligenprent en stripverhaal.