Tentoonstelling ‘Het Sportboek. De mooiste sportverhalen’

Van 12 november tot 5 februari in Museum Meermanno

Thibaut, Academie de l'espee

Thibaut, Academie de l'espee

Een middeleeuws handschrift met kolf spelende mensen

De oorsprong van de moderne sport is al te zien in kolf spelende figuren in een middeleeuws handschrift, een potje zestiende-eeuws tennis en imposante boeken voor zeventiende-eeuwse schermscholen. Vanaf de negentiende eeuw wordt sport steeds meer ‘de belangrijkste bijzaak’. Ontelbare reglementen en handboeken zien het levenslicht, het bekende sigarettenmerk Van Nelle geeft zakboekjes uit om de voetbalcompetitie in bij te houden en jubileumboeken van verenigingen op elk niveau tonen de trots op het ‘eigen cluppie’.

Voetbal Vademecum
Voetbal Vademecum, 1932-1933
Nationale sportfiguren, 1933
Nationale sportfiguren, 1933

Spanning en gevaar

Door spannende jongensboeken over sportiviteit en vriendschap, zoals de klassieker De AFC’ers maakt ook de jeugd kennis met de schoonheid van – in dit geval – het voetbal. Dat niet iedereen zo enthousiast was over de toenemende populariteit van al die sportieve activiteiten bewijzen vurige brochures waarin sport als ‘besmettelijke zielsziekte’ wordt voorgesteld.

Helden

Sport is niets zonder zijn helden: het hele land leeft mee met sporters bij grote evenementen als de Olympische Spelen, het WK voetbal of de Elfstedentocht. Zij maken met die ene seconde of die ene goal het verschil tussen eeuwige roem of totale deceptie. Honderden plaatjesboeken, biografieën, strips en tijdschriften bejubelen de coryfeeën uit de sportarena.

Deze tentoonstelling is de derde tentoonstelling op rij die de KB samen met Museum Meermanno | Huis van het boek organiseert na de tentoonstellingen over vogelboeken (2014) en kookboeken (2015).

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30, Den Haag
www.meermanno.nl
open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur