KB Researchers-in-residence 2018 bekend

Antoine Peris en dr. Cynthia Liem zijn de nieuwe researchers-in-residence bij de KB. Beide wetenschappers zijn werkzaam bij de TU Delft en zullen in 2018 zes maanden samen met het Digital Humanities-team van de KB onderzoek doen voor een door hen zelf voorgesteld project.

Steden en muziek

Antoine Peris, promovendus bij de sectie Urban en Regional Research in de Architecture and the Built Environment faculteit, onderzoekt van januari tot juni 2018 met behulp van slimmer computertechnieken hoe de beeldvorming van steden in lokale en nationale kranten zich heeft ontwikkeld. Dr. Cynthia Liem MMus, pianist en universitair docent bij de Multimedia Computing Group van de faculteit Informatica, houdt zich van juni tot december 2018 bezig met het traceren van verwijzingen naar muziekstukken in de gedigitaliseerde kranten van Delpher en legt hierna een eventuele koppeling naar de catalogus van Muziekweb van de Centrale Discotheek Rotterdam.

Het Researcher-in-Residence programma

Sinds 2014 nodigt de KB, via een call for proposals, startende en talentvolle wetenschappers uit om een aantal maanden door te brengen op de afdeling Onderzoek van de KB via het Researcher-in-residence-programma. Ze werken daar aan een eigen onderzoeksvraag met dataverzamelingen die voortkomen uit grote digitaliseringsprojecten, bijvoorbeeld van historische kranten. Samen met KB-medewerkers proberen zij een onderzoeksvraag te beantwoorden met behulp van digitale technieken. De resultaten komen beschikbaar in het KB Lab, zodat andere onderzoekers die ook kunnen gebruiken.

Eerdere projecten

Eerdere researchers-in-residence ontwikkelden via dit programma bijvoorbeeld de Genre Classifier om automatische genres van krantenartikelen vast te stellen. Ook is geƫxperimenteerd met beeldherkenning om visuele patronen in krantenadvertenties te kunnen onderzoeken.

Beoordeling voorstellen

De researchers-in-residence worden geselecteerd naar aanleiding van een voorstel dat zij hebben ingediend. Elk voorstel wordt beoordeeld door een commissie van wetenschappers. Ditit jaar bestond de commissie uit de volgende leden: prof. dr. Sally Wyatt (eHumanities.nl & Universiteit Maastricht), prof. dr. Franciska de Jong, (Erasmus Universiteit Rotterdam & CLARIN), Prof. dr. Emiel Krahmer (Tilburg University), Prof. dr. Hilde de Weerdt (Universiteit van Leiden), dr. Jacco van Ossenbruggen (CWI), Prof. dr. Lex Heerma van Voss (Huygens ING), Prof. dr. Lora Aroya (Vrije Universiteit), Prof. dr. Joep Leerssen (Universiteit van Amsterdam) en huidig researcher-in-residence Thomas Smits, MA (Radboud Universiteit).