Onderzoek met historische kranten nog eenvoudiger

20 januari 2017 - Zojuist kondigde algemeen directeur Lily Knibbeler van de Koninklijke Bibliotheek (KB) aan dat wetenschappers voortaan nog eenvoudiger gedigitaliseerde historische kranten in Delpher kunnen onderzoeken. Eén muisklik volstaat vanaf vandaag om complete sets auteursrechtvrije kranten te downloaden. Deze mededeling werd op een wetenschappelijk congres in de KB met applaus ontvangen.

Historische kranten als big data

Het congres Historische kranten als Big Data II: concepten op drift dat vandaag plaatsvindt in de KB, is een gonzende verzamelplaats voor aankomende en gerenommeerde onderzoekers die met grote krantenbestanden werken of dat willen doen. Al ruim elf miljoen pagina’s uit Nederlandse, Nederlands-Indische, Surinaamse, Antilliaanse en zelfs Nederlandstalige kranten uit Amerika zijn beschikbaar via Delpher. De kranten komen uit het bezit van de KB, universiteitsbibliotheken en erfgoedinstellingen. Iedereen kan er gratis gebruik van maken. Verschillende wetenschappers presenteren vandaag resultaten van onderzoek dat ze hebben gedaan met deze krantenbestanden. Voor het downloaden van grote datasets vroeg de KB wetenschappers tot nog toe om zich te registreren, met een beroep op het databankrecht.

Vrijgeven auteursrechtvrije kranten

Nationaal en internationaal is de tendens om materiaal zo open mogelijk aan te bieden. Onlangs is ook de Wet hergebruik van overheidspublicaties (Who) van kracht geworden. Vrijgeven van auteursrechtvrije kranten door erfgoedinstellingen past hierbij. Daarom heeft de KB besloten geen beroep meer te doen op het databankrecht voor auteursrechtvrije kranten en die vrij te geven. ‘Auteursrechtvrij’ betekent: kranten die minimaal honderdveertig jaar geleden verschenen zijn, dus tot 1877. Voortaan zullen we elk jaar een nieuwe portie kranten toevoegen en op termijn ook ander materiaal. Alle mogelijkheden om kranten te gebruiken voor onderzoek staan op een speciale pagina op Delpher.