Prototype Facebook chatbot voor iedereen beschikbaar

12 juni 2017 - Hoe kunnen we ons digitale erfgoed op een speelse manier onder de aandacht brengen? Met die vraag in het achterhoofd heeft de KB samen met ontwikkelaar Hay Kranen een prototype gemaakt van een Facebook Messenger Chatbot. De KB Lab Bot is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. Gebruikers kunnen hiermee digitale topstukken opvragen uit Het Geheugen. Voor programmeurs die zelf een chatbot willen maken, stelt de KB de software gratis beschikbaar als open source code.

Resultaat van een prijs voor Hay Kranen

De KB Lab Bot is het resultaat van de Hack-a-LOD 2016, een jaarlijkse hackathon waarbij software-ontwikkelaars proberen op een zo creatief mogelijke manier verbindingen te leggen tussen erfgoedcollecties. Hay Kranen won de editie van 2016 en ontving van de KB zestig uur ontwikkeltijd om zijn idee voor een Facebook Messenger chatbot verder uit te werken. Zo is er een open source systeem gebouwd waarmee andere erfgoedinstellingen, programmeurs en vrijetijds ontwikkelaars zelf een chatbot kunnen maken. Om te laten zien wat er kan, heeft het team samen met Hay de KB Lab Bot gemaakt.

De KB Lab Bot

De open source code is beschikbaar via het KB Lab en kan gebruikt worden om een chatbot te maken in Facebook of op andere platforms of websites. De KB Lab Bot is een werkend prototype om te laten zien wat een chatbot voor de erfgoedsector voor mogelijkheden biedt. Dit prototype maakt gebruik van rechtenvrije afbeeldingen uit Het Geheugen. Je kunt afbeeldingen zoeken, maar je ook laten verrassen met een afbeelding van een schilderij, tekening, affiche of krantenknipsel. Om de KB Lab Bot te gebruiken is een Facebook-account nodig. Op de pagina van de KB Lab Bot kun je klikken op ‘Stuur een bericht’, waarna er een apart scherm opent. Met de knop ‘Get started’ of ‘Aan de slag’ start je de chatbot, die dan zelf uitlegt wat je kunt doen.

Nederland slimmer, vaardiger en creatiever maken

De KB wil vanuit de kracht van het geschreven woord Nederland slimmer, vaardiger en creatiever maken. De ontwikkeling van de KB Lab Bot past hierbij. We willen zoveel mogelijk samenwerken met netwerkpartners en experimenteren graag met nieuwe technieken om digitale collecties beter te ontsluiten. Die technieken stellen we zo veel mogelijk beschikbaar in het KB Lab.