Vernieuwde KB Lab-website live

11 april 2017 - Vandaag lanceert de KB de vernieuwde KB Lab-website. Het KB Lab is een omgeving waarin digitale geesteswetenschappers en andere belangstellenden experimentele applicaties en datasets afgeleid van de KB-collecties kunnen vinden voor grootschalig onderzoek in de databanken van de KB en Delpher.

Digital humanities-onderzoek

Digitaal onderzoek maakt het mogelijk om vele honderdduizenden kranten tegelijk te ‘lezen’ en te analyseren. Onderzoeksvragen die dan beantwoord kunnen worden zijn bijvoorbeeld: Hoe werd er geschreven over Europa in 500.000 kranten? Welke intriges komen het meest voor in 10.000 romans? Hoe veranderde het taalgebruik in de debatten in de Tweede Kamer tussen 1814 en 1995?

Samenwerking tussen KB en onderzoekers

In het KB Lab werken KB-medewerkers, wetenschappers en KB-gebruikers op een vernieuwende manier samen om de digitale collecties te verkennen, te verrijken en toegankelijker te maken. Op de website vindt u applicaties, experimentele datasets en meer informatie over de projecten op basis van onze digitale collecties.

Meer informatie

  • Neem een kijkje op de KB Lab-website, probeer de applicaties uit en meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen.
  • Voor vragen kunt u contact opnemen met Lotte Wilms.

Nagekomen informatie: