Via Delpher nu ook zoeken in regionale krantenbanken

16 maart 2017 - De ruim 1,3 miljoen gedigitaliseerde kranten in Delpher zijn een rijke bron voor onderzoek. Veel wetenschappelijke en amateuronderzoekers maken er intensief gebruik van. Het liefst zouden ze alle bronnen tegelijk kunnen doorzoeken, maar gedigitaliseerde kranten worden behalve via Delpher op meer plekken aangeboden. Vanaf vandaag is de vervulling van die wens dichterbij gekomen. Het is nu mogelijk om binnen Delpher te zoeken in vijf regionale krantenbanken tegelijk. In de loop van het jaar zullen nog meer krantenbanken doorzoekbaar worden.

Vertegenwoordigers van Delpher en van de vijf regionale krantenbanken: Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en Waterlands Archief

De kracht van het netwerk benutten

De KB bouwt samen met vele partners onder bibliotheken en erfgoedinstellingen aan een nationale digitale bibliotheek. Gedigitaliseerde historische teksten stellen zij beschikbaar via Delpher. Maar er zijn meer instellingen met digitale collecties, met vaak ook platforms waarop ze die collecties aanbieden. Zo zijn er verschillende regionale krantenbanken, waarvan Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en Waterlands Archief nu ook via Delpher doorzocht kunnen worden. Dit is een prachtige stap in de ontwikkeling van de nationale digitale bibliotheek. We maken zo optimaal gebruik van de kracht van het netwerk.