Vrij Nederland komt digitaal beschikbaar

KB en WPG Uitgevers sluiten digitaliseringsovereenkomst

Den Haag, 1 november 2017 - De naoorlogse edities van Vrij Nederland worden door de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, gedigitaliseerd zodat ze beschikbaar komen via de website met historische kranten en tijdschriften Delpher.

Op woensdag 1 november hebben Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, en Patrick Swart, directeur WPG Uitgevers, een overeenkomst ondertekend om het naoorlogse Vrij Nederland tot 1994 te digitaliseren en online beschikbaar te stellen via Delpher. De oorlogsedities van VN zijn daar al te vinden.

Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, en Patrick Swart, directeur WPG Uitgevers, ondertekenen de digitaliseringsovereenkomst

Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, en Patrick Swart, directeur WPG Uitgevers, ondertekenen de digitaliseringsovereenkomst

Vrij Nederland: van verzetskrant tot opinieblad

Vanaf 31 augustus 1940 verscheen Vrij Nederland als verzetskrant, illegaal en onregelmatig. Deze afleveringen uit de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) zijn al opgenomen in Delpher. Na de bevrijding ging de krant al snel verder als weekblad, vanaf juni 1945. In de decennia daarna groeide VN uit tot een spraakmakend, links georiënteerd opinieblad dat veel illustere journalisten, columnisten en illustratoren aan zich wist te binden. Reportages van Gerard van Westerloo, interviews van Bibeb, columns van Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius, de tekeningen van Peter Vos en Peter van Straaten, de maandelijkse boekenbijlage en de jaarlijkse thriller- en detectivegids waren bepalend voor het ‘linkse levensgevoel’.

Vrij Nederland, 23 februari 1985

Vrij Nederland, 23 februari 1985

Cultureel erfgoed toegankelijk

Vrij Nederland was vooral in de jaren zeventig en tachtig beeldbepalend, maar was ook daarvoor en daarna van grote invloed op politiek Nederland – niet alleen aan linkse zijde. VN is dan ook belangrijk cultureel erfgoed, dat het verdient om digitaal voor iedereen beschikbaar te zijn. Met de nu gesloten overeenkomst kan worden begonnen met de digitaliseringswerkzaamheden. Wanneer deze zijn afgerond is nog niet bekend. De KB en WPG Uitgevers -en uiteraard de redactie van VN zelf – zijn blij met deze samenwerking omdat op deze manier waardevol erfgoed bewaard blijft en beschikbaar komt voor iedereen.