Website ‘Odilia’s Dagboek’ wint juryprijs Geschiedenis Online Prijs 2017

17 februari 2017 - Vandaag is in de KB voor de achtste keer de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. De jury, met historicus Ad van Liempt als voorzitter, heeft de website ‘Odilia’s dagboek’ bekroond als beste historische website. Deze website bevat het fictieve, maar op historische bronnen gebaseerde dagboek van Odilia Beck. 'De makers hebben een zeer originele invalshoek gekozen: een waargebeurde soap in de Gouden Eeuw, de site is goed gemaakt en mooi vormgegeven', zegt het juryrapport. Naast ‘Odilia’s dagboek’ zijn nog twee websites bekroond, én is er een publieksprijs toegekend.

Machteld Maris (dagvoorzitter), Winnares Irma Thoen en historicus Ad van Liempt (Juryvoorzitter).

Machteld Maris (dagvoorzitter), Winnares Irma Thoen en historicus Ad van Liempt (Juryvoorzitter).

Publieksprijs voor ‘Oud Winterswijk’

Naast de juryprijs zijn er drie publieksprijzen uitgereikt. De eerste prijs gaat dit jaar naar Oud Winterswijk, dat zijn concurrenten met 2189 stemmen ver achter zich heeft gelaten. ‘Oud Winterswijk’ is gemaakt en wordt onderhouden door Hans Tenberge en is het grootste geschiedenisnetwerk van Winterswijk. Het hoge aantal stemmen bewijst dat bezoekers en volgers van Oud Winterswijk de site zeer waarderen.

De tweede publieksprijs is voor het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis. Tot slot valt de website Wat staat daer? dubbel in de prijzen, want die wint ook een publieksprijs, de derde prijs in deze categorie. Alle drie winnaars ontvangen een geldbedrag.

Geschiedenis Online Prijs

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van DE REE archiefsystemen en KB, nationale bibliotheek en wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt. De jury van 2017 bestond uit Ad van Liempt (voorzitter), Julie Blussé (redacteur Radio OVT), Arjan den Boer (app-producent en publicist over monumenten), Gerard Mulder (directeur De Ree Archiefsystemen) en Huiberts Crijns (collectiespecialist geschiedenis KB).