Barbara Sierman onderscheiden met DPC Fellowship Award

30 november 2018 - Barbara Sierman, digital preservation manager bij de Koninklijke Bibliotheek (KB), ontving tijdens World Digital Preservation Day de prestigieuze Digital Preservation Coalition (DPC) Fellowship Award 2018 uit handen van Richard Ovenden, directeur van de Bodleian Libraries. De DPC Fellowship Award is een oeuvreprijs voor haar grote verdiensten op het gebied van digitale duurzaamheid. Sierman wordt geroemd om haar pionierswerk op dit vlak, haar gedrevenheid, uitgebreide kennis en het belangeloos delen van haar inzichten. Het aanwezige publiek was het duidelijk eens met haar uitverkiezing en gaf Sierman een staande ovatie.

Barbara Sierman bekleedt bij de KB sinds 2005 de functie van Digital Preservation Manager. Ze is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Open Preservation Foundation, is lid van het Bestuurscollege van het International Internet Preservation Consortium, draagt bij aan het Netwerk Digitaal Erfgoed en is lid van de commissie Informatie- en Archiefmanagement van het NEN. Zij droeg bij aan de totstandkoming van ISO-standaarden op het gebied van certificering, en publiceert geregeld over haar werk in artikelen en blogposts (www.digitalpreservation.nl).

De Digital Preservation Coalition (DPC) is een Britse organisatie die zich internationaal inzet om het uitdragen van digitale duurzaamheid en samenwerking te bevorderen. Elke twee jaar reiken zij de officiële Digital Preservation Coalition (DPC) Awards uit. Dit keer gebeurde dit op Nederlandse bodem, in het Amsterdam Museum, met steun van de NDE, waar ook de KB aan bij draagt. Naast deze awards werd voor de tweede keer de DPC Fellowship Award uitgereikt. Sierman is de eerste vrouwelijk winnaar van deze prestigieuze prijs.

Alle genomineerden voor de DPC Awards 2018