Delpher bestaat 5 jaar!

20 november 2018 - Delpher bestaat vijf jaar en is niet meer weg te denken als bron voor onderzoek. In Delpher zijn boeken, kranten, tijdschriften en ANP-nieuwsberichten op één plek tegelijk doorzoekbaar op woordniveau. Waar op 20 november 2013 zo’n 27 miljoen pagina’s beschikbaar waren, staat de teller inmiddels op ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s, afkomstig uit 107 erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland.

Hiermee is Delpher een one-stop-shop geworden voor onderzoek: zowel professioneel als thuis. De KB viert dit jubileum met een gebruikersmiddag, een jubileumkrant en een expositie in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Wat is Delpher?

Delpher is samen met vier grote universiteitsbibliotheken ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en geeft toegang tot gedigitaliseerde Nederlandse historische teksten uit de collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Delpher maakt het mogelijk om miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften op één centrale plek op woordniveau te doorzoeken. In Delpher zijn op dit moment al ruim 550.000 boeken online doorzoekbaar en in totaal dus meer dan 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s. Zie voor meer cijfers de afbeelding hieronder of in deze pdf.

Expositie

Met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert de KB ‘400 jaar bij de tijd’: een kleine expositie over 400 jaar kranten in Nederland. In 2018 is het namelijk 400 jaar geleden dat de eerste Nederlandse krant verscheen, een van de oudste kranten ter wereld. Ook deze is terug te vinden in Delpher. De expositie toont verschillende thema’s, zoals de nieuwshonger van de mens, de focusverandering van het nieuws en de verspreiding van het nieuws via verschillende distributiekanalen. De expositie is tot 31 januari 2019 in de bovenhal van het KB-gebouw te bekijken en is gratis toegankelijk.

Delpher-jubileumkrant

Ter gelegenheid van dit lustrum verschijnt er een speciale Delpher-jubileumkrant. Deze krant blikt onder andere terug op de afgelopen vijf jaar, geeft enkele voorbeelden van bijzondere vondsten in Delpher en bevat een column van Sylvia Witteman over de krant van haar geboortedag. De Delpherkrant wordt gratis verspreid via de samenwerkingspartners van Delpher en onder de openbare bibliotheken van Nederland.