Eerste Wereldoorlogkrant met artikelen uit Delpher herdrukt

22 mei 2018 – Het Historisch Nieuwsblad en de Koninklijke Bibliotheek brachten vier jaar geleden een achttal kranten uit ter nagedachtenis aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een eeuw geleden. In deze rijk geïllustreerde edities staan hertaalde krantenberichten uit de periode 1914-1918. U leest hierin over het verloop van de strijd, de ontberingen van soldaten en burgers en de impact van de oorlog op het neutrale Nederland. In het eerste nummer van de speciale herdenkingsuitgave staan berichten van juni 1914 t/m december 1914. En het begint met de moord op de Oostenrijkse aartshertog-troonopvolger Frans Ferdinand en zijn vrouw. De originele kranten zijn te vinden op Delpher.

Omdat het nu precies honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog beëindigd werd, krijgt u nogmaals de gelegenheid om deze verrassende kranten te bemachtigen. Deze speciale edities van het Historisch Nieuwsblad verschijnen tweemaandelijks. De krant is online te bestellen en verkrijgbaar bij de boekhandel en de supermarkt. Voor meer historische kranten, boeken en tijdschriften kunt u terecht op Delpher. Deze website is ontwikkeld door de KB in samenwerking met de universiteitsbibliotheken.

Ook Omroep Max herdacht het beëindigen van de eerste wereldoorlog (Hallo Nederland, uitzending 8 mei, vanaf 2'56). Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad en Ron van der Schee, informatiespecialist bij de KB, bespreken de heruitgave door het Historisch Nieuwsblad van deze speciale edities.