Onderzoek met KB-collectie in de prijzen

Best Paper Award voor (voormalige) researchers in residence

11 juni 2018. Tijdens de DHBenelux conferentie in Amsterdam, namen onze vorige researchers-in-residence, Melvin Wevers en Thomas Smits de prestigieuze Best Paper Award mee naar huis. Samen met KB onderzoekprogrammeurs Willem-Jan Faber en Juliette Lonij presenteerden zij hun paper: Seeing history: analyzing large-scale historical visual datasets using deep neural networks. Dit paper gaat over het zoeken naar afbeeldingen in historische kranten met behulp van beeldherkenning. Hiervoor is een tool (chronreader) ontwikkeld die te vinden is in het KB Lab. Daarnaast tref je er ook de tool Siamese waarin je kunt bladeren door visueel dezelfde typen afbeeldingen in historische krantenadvertenties.

Lees ook de blogs van Smits en Wevers.

Vannevar Bush Best Paper Award

De KB heeft samengewerkt met de Information Access onderzoeksgroep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) aan een prijswinnend onderzoek. De resultaten werden gepresenteerd op de Joint Conference on Digital Libraries in Texas, waar het werk de vooraanstaande Vannevar Bush Best Paper Award won. Het onderzoek wees uit dat crowdsourcing kan helpen om de resultaten van onze zoekmachine (Delpher) evenwichtiger te maken. Doel is om een gevarieerd beeld van de collectie te tonen en niet alleen de ‘voorkeur’ van de zoekmachine.

Beide onderzoeken zijn voorbeelden van onderzoeksprojecten van de afdeling Onderzoek van de KB. Met verschillende experts en wetenschappers werken we samen om onze collecties, programma’s en diensten constant te verbeteren. Onlangs heeft de KB haar eerste onderzoeksagenda gepresenteerd. Bovenstaande onderzoeken passen binnen het onderzoeksthema ontsluiten en delen.