Duizenden misdaadromans naar Koninklijke Bibliotheek

11 juni 2019 - Boekenverzamelaar en kenner van het misdaadgenre Wim van Eyle schenkt zijn grote collectie Nederlandse misdaadromans uit de 20ste eeuw aan de Koninklijke Bibliotheek (KB). Het gaat om circa 3.500 Nederlandse uitgaven, waaronder een exemplaar van De leproos van Molokaï, een van de vier titels in de thriller-serie die W.F. Hermans vlak na de oorlog publiceerde onder het pseudoniem Fjodor Klondyke. De schenking is een belangrijke toevoeging aan de collectie triviale lectuur van de KB.

De collectie Van Eyle

Wim van Eyle (1936) heeft decennialang Nederlandstalige misdaadromans verzameld en onderzocht.

Geminacht genre

Tegenwoordig grossieren vrijwel elke boekhandel en bibliotheek in ruime collecties met moord en doodslag, maar vroeger werd er vaak sterk op dit genre neergekeken. Veel uitgaven zijn daarom niet goed bewaard. Daarmee was een belangrijke bron van kennis over de populaire Nederlandse cultuur in de (vooral vroege) 20ste eeuw maar beperkt toegankelijk.

Belangrijke toevoeging aan collectie KB

Vlaamse misdaadromans naar Antwerpen

Naast Nederlandse misdaadromans had Van Eyle ook een omvangrijke collectie Vlaamse misdaadromans. Deze Vlaamse uitgaven gaan op verzoek van Van Eyle naar Vlaanderen, waar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen ze onder haar hoede zal nemen.

In de media

Lees ook het artikel in NRC: Onze grootouders verslonden die pulpromannetjes of luister naar Opium (start op 6.15 min)