Huis van het boek presenteert 'Foute boeken?'

22 juli 2019 - Huis van het boek presenteert van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020 de tentoonstelling Foute boeken?. Foute boeken? gaat over boeken die door een veranderde tijdgeest en voortschrijdend inzicht niet meer kunnen.

Het Kerstjoodje is een van de vele christelijke bekeringsverhalen over Joden die opvallen vanwege de ontstellende intolerantie die eruit spreekt. Zelfs na de Jodenvervolging van de Tweede Wereldoorlog verschenen er nog tot in 2015 vijftien nieuwe titels in dit genre.

Uncle Tom’s Cabin uit 1852 is een van de bekendste boeken uit de Amerikaanse literatuur en een aanklacht tegen de slavernij. Een jaar na uitgave waren er al 300.000 exemplaren verkocht. Ook verscheen in 1853 al een Nederlandse vertaling. De titel De hut van oom Tom komt sinds 1856 in het Nederlands voor en werd afgewisseld met De negerhut van oom Tom. De versie met het woord negerhut in de titel werd in 1982 voor het laatst gebruikt. Het boek verschijnt nu onder de titel De hut van oom Tom.

In het zwaar anti-semitische tijdsdocument De Joden in Nederland werd op suggestieve wijze aangetoond hoe Joden een vreemd element in het 'christelijke' Nederland vertegenwoordigden. Via het Reichscommissariat werd de overvloedig geïllustreerde brochure in honderdduizenden exemplaren massaal verspreid.