Top 10 Geschiedenis Online Prijs 2019 bekend

1 februari 2019 - De stembussen zijn gesloten en de jury heeft haar stem laten gelden; de top tien van zowel de Publieks- als Juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2019 is bekend. Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om historische sociale media-accounts te nomineren. De shortlist van beide prijzen is zojuist op alfabetische volgorde op de website gepubliceerd. De winnaars worden bekendgemaakt op donderdag 7 februari om 15.00 uur in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

De Geschiedenis Online Prijs is de prijs voor de interessantste, mooiste en/of meest vernieuwende digitale uiting over geschiedenis in Nederland. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door DE REE archiefsystemen en de Koninklijke Bibliotheek (KB). De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer toegekend en is bedoeld om de online geschiedbeoefening te stimuleren.

Juryprijs

De keuze was niet eenvoudig voor de vakjury, bestaande uit: voorzitter Daniëla Hooghiemstra (historicus, journalist en schrijver), Julie Blussé (redacteur OVT), Arjan den Boer (publicist over geschiedenis en monumenten), Gerard Mulder (directeur DE REE archiefsystemen), Huibert Crijns (collectiespecialist KB). Er kon gekozen worden uit 96 zeer diverse digitale uitingen. De onderwerpen varieerden van historische helden tot ons koloniale verleden, van toonaangevende bouwwerken tot archeologische vondsten.

Publieksprijs

Er zijn binnen drie weken 11.000 stemmen uitgebracht. Sommige kandidaten wisten hun achterban goed te mobiliseren en deden creatieve oproepen om zoveel mogelijk stemmen te werven. De top tien van de jury- en publieksprijs laten een uiteenlopend beeld zien. Zowel de hobbyist als de professionele historische digitale uiting konden op stemmen rekenen.

Over de prijzen

De winnaar van de juryprijs ontvangt een bronzen beeldje van beeldend kunstenaar Gonneke van Echten én natuurlijk eeuwige roem. De nummers twee en drie ontvangen een boekenpakket. De maker die de meeste stemmen krijgt van het publiek, gaat naar huis met een bedrag van 1250,- euro. De tweede- en derdeprijswinnaars ontvangen respectievelijk 750,- en 500,- euro.

Bekendmaking

Bekendmaking winnaars Geschiedenis Online Prijs 2019: donderdag 7 februari om 15.00 uur, Koninklijke Bibliotheek. U bent van harte welkom, maar wel graag even aanmelden.