Van Giacometti tot Léger

Presentaties over kunstenaarsboeken uit de Collectie Koopman

3 januari 2019 - Heeft u belangstelling voor kunstenaarsboeken, bijzonder vormgegeven edities, of typografisch bijzondere uitgaven? De Koninklijke Bibliotheek (KB) geeft drie presentaties over kunstenaarsboeken uit de Collectie Koopman. Deze collectie bevat een grote verzameling 20ste- en 21ste-eeuwse kunstenaarsboeken onder andere van Picasso, Matisse, Jean Capdeville, Bertrand Dorny, Didier Mutel, en met uitgaven van Fata Morgana, Anakatabase, Petropolis en de Kaldewey Press.

De conservator moderne boekkunst Paul van Capelleveen laat per presentatie steeds een andere selectie zien en neemt u mee in het verhaal over de collectie. In een klein gezelschap krijgt u een minicollege waarbij u de werken van dichtbij kunt bekijken en zelf kunt doorbladeren. De aanleiding voor de presentaties is de 50ste sterfdag van de verzamelaar Louis Koopman.

Over het Fonds Koopman

De Nederlandse verzamelaar Louis Koopman liet bij zijn dood het Fonds Koopman na aan de KB. Daaruit worden nog jaarlijks vele aanwinsten gekocht voor de collectie. Tegenwoordig zijn dat voornamelijk kunstenaarsboeken en typografisch uitzonderlijke boeken met een Frans tintje, bijvoorbeeld in Frankrijk uitgegeven, of met werk van Franse auteurs of kunstenaars.

Kunstenaarsboeken bekijken

U bent van harte welkom om de presentaties bij te wonen. Bij uw aanmelding kunt u aangeven welk boek u graag wilt zien of dat u verrast wilt worden door de conservator.

Aanmelden

De presentaties zijn bij de KB op donderdagavond van 18.00 – 19.00 uur op:

  • 24 januari: van Giacometti tot Léger
  • 28 februari: van Kelly tot Tal-Coat
  • 28 maart: van Khnopff tot Chillida (VOL)

Bezoekers ontvangen gratis een exemplaar van Voix et Visions of Voices and Visions, een prachtig boek over de collectie.

Aanmelden is niet meer mogelijk.