Winnaars HackaLOD 2019

12 december 2019 - Non-stop werd er maar liefst 20 uur doorgewerkt aan een nieuwe app op basis van meerdere linked open-datasets. De 5e editie van de HackaLOD werd uiteindelijk gewonnen door het team Nationaal Archief/Total Design. Ze wonnen deze prijs met de Linked Data Player, een historische radio-app op basis van ANP-radiobulletins. De publieksprijs werd gewonnen door pop-up team ExpLOD, met hun museuminstallatie voor vergeten objecten.

Over HackaLOD

HackaLOD heeft als doel om de meerwaarde te laten zien van het linken van datasets. Als erfgoedinstellingen de data van hun collecties openbaar maken volgens bepaalde standaarden, dan zijn deze data door iedereen te gebruiken. Bijvoorbeeld in een applicatie zoals een beeldbank of een routeplanner. Door de combinatie van verschillende data wordt deze verrijkt, toegankelijk gemaakt en worden nieuwe inzichten verkregen.

De HackaLOD 2019 was het laatste evenement in de Week van het Digitaal Erfgoed. In het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed werd de HackaLOD dit jaar gerealiseerd door de Koninklijke Bibliotheek, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het KNAW Humanities Cluster en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Meer informatie is te vinden op de website van HackaLOD.