Alle online dienstverlening op een rijtje

De KB is online actiever dan ooit. Met prachtige nieuwe initiatieven maar ook met onze reguliere online dienstverlening. Onze leeszalen zijn dan wel tot 20 mei gesloten en alle publieksgerelateerde activiteiten zijn geannuleerd, maar online valt er nog genoeg te ontdekken. Via deze website en via social media houden we u op de hoogte. Hieronder vindt u een overzicht van ons online aanbod, inclusief een aantal nieuwe initiatieven.

Onze klantenservice is ook gewoon open, dus neem vooral contact met ons op als u vragen hebt, via ons contactformulier of via Facebook of Twitter.

Lily Knibbeler, Algemeen Directeur KB: “De gevolgen van de Coronacrisis zijn voor iedereen groot. Ik ben er trots op dat we vanuit de KB, met onze netwerkpartners, aan iedereen in deze thuisleefsituatie een beetje afleiding, lees- en luisterplezier kunnen bieden, én wat begeleiding en ondersteuning in de digitale wereld. Hoogtepunt voor mij deze week was natuurlijk de livegang van de ThuisBieb-app, eerst voor IOS-gebruikers, nu gelukkig ook voor Android. Iedereen in Nederland kan zich nu ook tegoed doen aan honderd mooie e-booktitels.”

Nieuwe initiatieven

 • De ThuisBieb-app is open voor alle Nederlanders. De ThuisBieb is open t/m 1 juni en bevat 100 e-books voor jong en oud – lid of (nog) geen lid van de Bibliotheek. De ThuisBieb-app wordt goed opgepakt in de diverse media en haalde al het Jeugdjournaal. Hoe het werkt? De e-books staan in de speciale ThuisBieb-app. Wanneer de app is geïnstalleerd kan men het aanbod bekijken en titels selecteren.
 • Aan de LuisterBieb is tijdelijk een extra reeks van meer dan 100 mooie luisterboeken toegevoegd. Iedereen, lid of geen lid, kan hier t/m 1 juni gebruik van maken. U vindt de LuisterBieb in de online Bibliotheek.
 • Boek een Schrijver voor de ‘thuis-school’. De KB steunt dit initiatief van de Schrijverscentrale om online-schrijversbezoeken te boeken via www.Schrijveropjescherm.nl. Organisatoren van een online bezoek kunnen kiezen voor een speciaal op hen toegesneden persoonlijke video van de schrijver/illustrator of een live online bezoek waarbij leerlingen zelf contact hebben met de schrijver/illustrator op hun scherm. Als steuntje in de rug voor bibliotheken die een online bezoek willen organiseren voor hun leden of scholen in de buurt, biedt de KB een introductiekorting aan voor online bezoeken in de pilotperiode van 9 april tot 9 mei.
 • Op 30 maart startte de eerste aflevering van Huisarrest, een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. Huisarrest is een initiatief van de KB en stichting De Schoolschrijver om basisscholen te helpen op afstand leesplezier te bieden aan kinderen. Volgen en terugkijken is mogelijk op: jeugdbibliotheek.nl/huisarrest en deschoolschrijver.nl/huisarrest
 • Samen met CPNB, Stichting Lezen en partners uit het boekenvak is de KB 19 maart de campagne #ikleesthuis gestart. Het is een oproep om online boeken te bestellen bij boekhandels én om meer gebruik te maken van de onlinebibliotheek.nl. Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel heeft de #ikleesthuischallenge geïnitieerd. De campagne werpt ook zijn vruchten af. We zien een explosieve groei in het aantal bezoekers van www.onlinebibliotheek.nl. De 100 extra luisterboeken die daar te vinden zijn, dragen daar natuurlijk ook fors aan bij.
 • De KB Coronakrant; hierin houden we wekelijks de culturele feitjes tijdens de coronacrisis voor u bij. Wat doen schrijvers en dichters thuis, wat gebeurt er in de culturele online wereld? U lees het hier.

Lezen voor alle leeftijden

 • Leden van de openbare bibliotheek kunnen digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.
 • Luisterboeken (voor alle leeftijden) zijn beschikbaar in de LuisterBieb-app, waar we tijdelijk een extra reeks van meer dan 100 mooie luisterboeken aan hebben toegevoegd. Iedereen, lid of geen lid, kan hier gebruik van maken.
 • Onze website Delpher, die ruim honderd miljoen pagina’s gedigitaliseerde Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften bevat. Recent werden nog ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd, en zijn ruim 24.000 tijdschriften en 5.000 boeken extra beschikbaar gesteld om vanuit huis te bekijken.
 • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), met vele duizenden literaire teksten, kinderboeken, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten.

Lezen voor jongeren en kinderen

Na de sluiting van bibliotheken heeft jeugdbibliotheek de website aangepast en een uitgebreid overzicht gemaakt onder het motto Jeugdbibliotheek.nl helpt leerlingen: van e-books en luisterboeken tot alle digitale diensten zoals voorleesfilmpjes, Yoleo en Junior Einstein.

 • Op jeugdbibliotheek.nl staan nu nog meer tips voor kinderen: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.
 • Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en voor beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via yoleo.nl.
 • Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes.
 • BoekStart stimuleert lezen met baby's en peuters. Er is ook een BoekStart-app met boeken- en voorleestips.
 • Er zijn best veel titels beschikbaar die gelezen kunnen worden voor de lijst via www.onlinebibliotheek.nl of via de LuisterBieb (waartoe alle jeugd tot 18 jaar gratis toegang heeft via een lokaal digitaal lidmaatschap). In de jeugdbibliotheek kan naast leeftijd ook worden gefilterd op genre en thema, ebook of luisterboek. Lezen voor de lijst 12-15 jaar en Lezen voor de lijst 15-18 jaar.
 • Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een goed moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten, ook via de jeugdbibliotheek.

En verder

 • Op onze Themapagina’s bezoekt u de middeleeuwen of reist u door de roerige moderne geschiedenis. Bekijk prenten uit sprookjesboeken of ontcijfer een oud handschrift. Ontdek de geschiedenis en cultuur van Nederland aan de hand van onze collecties.
 • In onze Topstukkengalerij vindt u een selectie van onze topstukken, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur in de KB.
 • Via onze Bronnen en zoekwijzers zijn vele honderden digitale databanken te raadplegen op onze website. Veel bronnen zijn vrij toegankelijk, en met een KB-lidmaatschap krijg je online toegang tot ruim 150 digitale bronnen.
 • Via Dataservices zijn digitale afbeeldingen, metadata en teksten uit onze collecties beschikbaar voor hergebruik. De data kunnen, afhankelijk van de geldende licentie, gebruikt worden voor onderzoek, webtoepassingen en andere diensten.
 • Dit jaar vieren we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Van 29 januari t/m 15 juli 2020 gedenken wij dit met het thema 'Stemmen uit de oorlog': we lichten online bronnen uit met kunst, affiches, kranten en ander oorlogsmateriaal uit WO II.