Giovanni Colavizza en Seyran Khademi zijn de researchers-in-residence van 2020

13 juli 2020 - Giovanni Colavizza en Seyran Khademi zijn de nieuwe researchers-in-residence van de KB. Giovanni onderzoekt hoe de kwaliteit van digitaal herkende teksten verdere analyses beïnvloedt. Seyran ontwikkelt een nieuw algoritme dat de inhoud van een afbeelding automatisch kan herkennen zonder dat daarbij onderscheid wordt gemaakt tussen oude en moderne afbeeldingen.

Het researcher-in-residence-programma

Sinds 2014 nodigt de KB via een open oproep, talentvolle startende wetenschappers uit om een aantal maanden door te brengen op de afdeling Onderzoek van de KB via het researcher-in-residence-programma. Ze werken daar aan een eigen onderzoeksvraag met verzamelingen gegevens die voortkomen uit grote digitaliseringsprojecten, bijvoorbeeld van de digitalisering van kranten uit het verleden. Samen met KB-medewerkers proberen zij een onderzoeksvraag te beantwoorden met behulp van digitale technieken. De resultaten worden gedeeld in het KB Lab, zodat andere onderzoekers die ook kunnen gebruiken.

Eerdere projecten

Eerdere researchers-in-residence ontwikkelden via dit programma bijvoorbeeld een dataset van vroegmoderne plakkaten waarbij kunstmatige intelligentie is ingezet om teksten te herkennen en classificeren. Ook is geëxperimenteerd met beeldherkenning om visuele patronen in krantenadvertenties te kunnen onderzoeken.

Beoordeling voorstellen

De researchers-in-residence worden geselecteerd naar aanleiding van een voorstel dat zij hebben ingediend. Elk voorstel wordt beoordeeld door een commissie van wetenschappers, waaronder een van de zittende researchers-in-residence. Dit jaar bestond de commissie uit de volgende leden: prof. dr. Lex Heerma van Voss (Huygens ING), prof. dr. Susan Schreibmann (Maastricht University), dr. Daniel Oberski (Universiteit Utrecht), Saskia Scheltjens (Rijksmuseum), dr. Annemieke Romein (Erasmus Universiteit/Universiteit Gent) en dr. Jacco van Ossenbruggen (CWI).

Meer informatie

Voor meer informatie over het researcher-in-residence-programma van de KB, zie de pagina Researcher-in-residence of neem contact op met Lotte Wilms, adviseur Digital scholarship.