We zijn online gewoon open!

20 maart 2020 - Onze leeszalen zijn tot en met 28 april gesloten en alle publieksgerelateerde activiteiten zijn geannuleerd. Ons online aanbod blijft in de lucht. We doen ons best om dit uit te breiden om zoveel mogelijk te kunnen betekenen in deze uitzonderlijke tijd. Via onze website en via social media zullen we u daarover op de hoogte houden.

Hieronder vindt u een overzicht van ons online aanbod. Onze klantenservice blijft open, dus neem vooral contact met ons op als u vragen hebt, via ons contactformulier of via Facebook of Twitter.

Lily Knibbeler, Algemeen Directeur KB:
“Het is onvoorstelbaar wat we in de afgelopen dagen, in Nederland en in de rest van de wereld, met elkaar meemaken. We beleven een moeilijke periode waarin we er voor elkaar moeten zijn. Samen met het CPNB begonnen we deze week de campagne #ikleesthuis. Een campagne die ons uit het hart gegrepen is. Een boek geeft troost, verzet de zinnen en inspireert. Als nationale bibliotheek voelen we ons verplicht om die behoefte, juist nu, zoveel mogelijk te faciliteren. We zetten alles op alles om zo snel mogelijk zo veel mogelijk beschikbaar te stellen. Ik hoop dat we als bibliotheken, boekhandelaren en uitgeverijen ook in deze periode voor jullie van betekenis kunnen zijn.”

Online aanbod

Lezen voor alle leeftijden

 • Leden van de openbare bibliotheek kunnen digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.
 • Luisterboeken (voor alle leeftijden) zijn beschikbaar in de LuisterBieb-app, waar we tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan hebben toegevoegd. Iedereen, lid of geen lid, kan hier gebruik van maken.
 • Onze website Delpher, die ruim honderd miljoen pagina’s gedigitaliseerde Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften bevat. Recent werden nog ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd, en zijn ruim 24.000 tijdschriften en 5.000 boeken extra beschikbaar gesteld om vanuit huis te bekijken.
 • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), met vele duizenden literaire teksten, kinderboeken, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten.

Lezen voor kinderen

 • Op jeugdbibliotheek.nl staan nog meer leuke tips voor kinderen: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.
 • Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via yoleo.nl.
 • Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via deze link op jeugdbibliotheek.nl.
 • Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een goed moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten, ook via de jeugdbibliotheek.
 • BoekStart stimuleert lezen met baby's en peuters. Er is ook een BoekStart-app met boeken- en voorleestips.

En verder

 • Op onze Themapagina’s bezoekt u de middeleeuwen of reist u door de roerige moderne geschiedenis. Bekijk prenten uit sprookjesboeken of ontcijfer een oud handschrift. Ontdek de geschiedenis en cultuur van Nederland aan de hand van onze collecties.
 • In onze Topstukkengalerij vindt u een selectie van onze topstukken, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur in de KB.
 • Via onze Bronnen en zoekwijzers zijn vele honderden digitale databanken te raadplegen op onze website. Veel bronnen zijn vrij toegankelijk, en met een KB-lidmaatschap krijg je online toegang tot ruim 150 digitale bronnen.
 • Via Dataservices zijn digitale afbeeldingen, metadata en teksten uit onze collecties beschikbaar voor hergebruik. De data kunnen, afhankelijk van de geldende licentie, gebruikt worden voor onderzoek, webtoepassingen en andere diensten.