De winnaars van de KB Kookwedstrijd

Winnaars van de KB Kookwedstrijd Van spruitjes tot sushi

Winnaars van de KB Kookwedstrijd Van spruitjes tot sushi. Linksboven Stoofperen met spruitjes van Selma Brouwer, rechtsboven Geroosterde spruitjesspread met pompoen van Pompoen en aubergine, linksonder Spicy Spruitjes van Eldrid Bastiaansen en rechtsonder Stamppot met spruitjes en bataat van Jan Boeren.

Het spruitje in een nieuw jasje. Dat was de opdracht van de KB kookwedstrijd Van spruitjes tot sushi. Een aantal enthousiaste thuiskoks is hiermee aan de slag gegaan en heeft de lekkerste recepten gemaakt. Spruitjes in een jasje van stoofpeer, spruitjes met pompoen of een plaattaart van spruitjes met hazelnoten en geitenkaas. Het zag er allemaal mooi en zó lekker uit.

Tromgeroffel…

Onze vakjury bestaande uit: Hassnae Bouazza, Petra Possel, Hiske Versprille en Anna Rademakers, heeft de recepten gelezen, de foto’s bekeken en heeft een prijswinnaar gekozen. De winnaar van de KB kookwedstrijd Van spruitjes tot sushi is geworden: Selma Brouwer met haar Stoofperen met spruitjes. In het juryrapport staat: "Wat een feestelijk, creatief hartig-zoet gerecht. Alle smaken van het seizoen komen samen. Echt iets voor bij het kerstdiner." Selma wint een masterclass bij de Kookfabriek met Alain Caron.

Op de tweede plaats is geëindigd: Pompoen en aubergine met de Geroosterde spruitjesspread met pompoen. Hoe kan het ook anders als je Pompoen en aubergine heet op social media. De jury meldt over dit gerecht: "De bekrompen spruitjesgeur is ver te zoeken in dit Midden-Oosters geïnspireerde gerecht, dat de spruit met een aantal slimme trucjes (roosteren/ roken/ ruim besmeren met tahin en komijn) in een compleet nieuw licht zet. Heerlijk!” Pompoen en aubergine winnen een kookboekenpakket met kookboeken van onze podcastgasten uit de Podcastreeks De smaak van Nederland – van spruitjes tot sushi.

Het erepodium wordt compleet gemaakt door Eldrid Bastiaansen met Spicy Spruitjes. De jury was onder de indruk van dit gerecht en in het juryrapport staat: “Een inventief en smakelijk gerecht dat er prachtig uitziet. Een heel interessante invalshoek om de spruitjes (zoals normaal bijvoorbeeld wel met asperges gebeurt) in aspic te serveren." Eldrid wint een kookboek van een van onze podcastgasten.

Een speciale eervolle vermelding is er voor de Stamppot met spruitjes en bataat van Jan Boeren. Prachtig opgemaakt, een chefkok waardig. Uit het rapport van de vakjury: “Een prachtig gerecht. Helaas was het bijbehorende recept erg summier opgeschreven. Anders had het zeker een plek in de top 3 verdiend.” De vierde plaats en aanmoedigingsprijs gaat naar Jan Boeren. Hij wint een kookboek van een van onze podcastgasten.

We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun creatieve culinaire inzendingen. Het spruitje staat weer op de kaart. We wensen de winnaars veel plezier met de gewonnen prijzen.

Kook zelf ook eens spruitjes

Ben je geïnspireerd door deze heerlijke spruitjesrecepten? Bekijk de recepten van de winnaars, of doe nog wat inspiratie op op de Delpher Themapagina over eetcultuur en misschien eet jij binnenkort wel spruitjes in een nieuw jasje. Interessant is misschien de themapagina over eten en drinken op het Geheugen van Nederland. Ook de podcastreeks De smaak van Nederland is nog te beluisteren. Veel kookplezier!