3 maart 2021 - Simon C. Kemper is de nieuwe researcher-in-residence bij de KB. Van februari tot en met juni 2021 richt hij zich op het vinden en herkennen van Indonesische personen en locaties in gedigitaliseerde Indonesische kranten in de periode tussen 1930 en 1957. Een flinke uitdaging, onder andere vanwege de meertaligheid van de kranten en het feit dat in Indonesië zelden achternamen worden gebruikt.

Over Simon C. Kemper
Kemper is buitenpromovendus aan de Universiteit Leiden, waar hij momenteel zijn proefschrift afrondt over zeventiende-eeuwse oorlogsvoering op Java. Hij woont op dit moment in Indonesië, waar hij verschillende digitaliseringsprojecten heeft opgezet en geleid.
Over het onderzoek
Kemper zal samen met onderzoeksprogrammeur Willem Jan Faber werken aan een startcollectie met voorbeelden van namen, locaties en organisaties die in de verschillende talen moeten worden gevonden. Hiermee zullen zij een meertalig model trainen dat deze entiteiten kan lokaliseren. Vervolgens hopen ze deze te koppelen aan externe bronnen en te visualiseren op een kaart. Bij voldoende tijd willen Kamper en Faber ook bekijken of het model geschikt te maken is voor het herkennen van positieve en negatieve berichtgeving over de Indonesische onafhankelijkheid.
Het researcher-in-residence-programma
Sinds 2014 nodigt de KB,via een call for proposals startende en talentvolle wetenschappers uit om een aantal maanden door te brengen op de afdeling Onderzoek van de KB via het researcher-in-residence-programma. Ze werken daar aan een eigen onderzoeksvraag met dataverzamelingen die voortkomen uit grote digitaliseringsprojecten, bijvoorbeeld van historische kranten. Samen met KB-medewerkers proberen zij met behulp van digitale technieken een onderzoeksvraag te beantwoorden. De resultaten komen beschikbaar in het KB Lab, zodat andere onderzoekers die ook kunnen gebruiken.
Eerdere projecten
Eerdere researchers-in-residence ontwikkelden via dit programma bijvoorbeeld de op historische kranten gebaseerde dataset DIGGER, waarmee de relatie tussen stedengroei en economische groei kan worden onderzocht. Ook is geëxperimenteerd met beeldherkenning om visuele patronen in historische en moderne kinderboeken te onderzoeken.
Beoordeling voorstellen
De researchers-in-residence worden geselecteerd naar aanleiding van een voorstel dat zij hebben ingediend. Elk voorstel wordt beoordeeld door een commissie van wetenschappers. Dit jaar bestond de commissie uit de volgende leden: prof. dr. Lex Heerma van Voss (Huygens ING), dr. Marieke van Erp (KNAW HuC), Saskia Scheltjens (Rijksmuseum), dr. Seyran Khademi (TU Delft), prof. dr. Rens Vliegenthart (Universiteit van Amsterdam), Caroline Drieënhuizen (Open Universiteit) en dr. Jacco van Ossenbruggen (CWI/Vrije Universiteit Amsterdam).
Meer informatie
Bekijk voor meer informatie over het researcher-in-residence-programma de Researcher-in-residence-pagina of neem contact op met Lotte Wilms, adviseur Digital Scholarship. Ook kun je contact opnemen met Carlos C. Kemper over zijn onderzoek.