Statement KB over uitspraak Europees Hof inzake leenrecht op e-books

10 november 2016 - Wij hebben met belangstelling kennis genomen van de uitspraak van het Europees Hof inzake het leenrecht op e-books op basis van het 'one copy one user' model. De uitspraak heeft gevolgen voor de wijze waarop het e-bookaanbod voor klanten van de landelijke digitale openbare bibliotheek gerealiseerd en gebruikt kan worden.

Voorafgaand aan de uitspraak hebben wij de onderwerpen bepaald die wij willen bespreken met de betrokken partijen (bibliotheken, uitgevers, makers). Uitgangspunt hierbij zal zijn dat we klanten zoveel mogelijk willen laten profiteren van de uitspraak, zonder daarbij de makers tekort te doen of de markt te verstoren. Wij zullen contact opnemen met alle relevante partijen. Vervolgens passen we de wijze waarop de e-books worden aangeboden aan op de gevolgen van de uitspraak.

Bij de gesprekken met de betrokkenen, die we nu zo snel mogelijk gaan voeren, houden we rekening met onder andere:

  • technische (on)mogelijkheden
  • de financiĆ«le aspecten
  • de noodzaak om niet marktverstorend te werk te gaan.

Wij denken de klant het best te kunnen blijven bedienen door gebruik te (blijven) maken van ons huidige 'one copy multiple users' model, gecombineerd met de nieuwe mogelijkheid om titels waar geen afspraak voor gemaakt kunnen worden, beschikbaar te stellen via 'one copy one user'.

Zodra er meer duidelijkheid is over de concrete gevolgen voor de klanten zullen we daar uiteraard over berichten.