Media Ukkie Dagen

9 april 2018 - In samenwerking met Mediawijzer.nl en een aantal netwerkpartners organiseerde de KB | Nationale Bibliotheek van 6 t/m 13 april de Media Ukkie Dagen 2018. Tijdens deze week was er aandacht voor mediawijsheid van jonge kinderen en stond het thema ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’ centraal.

Met één week volle aandacht voor het mediagebruik van ukkies, willen we ouders en (professionele) opvoeders informeren over hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met de mediaopvoeding van jonge kinderen en hoe je dat kunt aanpakken. Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Om uiteindelijk mediawijs te worden is de uitleg en begeleiding van ouders en andere opvoeders heel belangrijk.

De Media Ukkie Dagen 2018 gaan daarom in op hoe ouders hun jonge kinderen spelenderwijs kunnen begeleiden bij het ontdekken van de digitale wereld, zodat ze mediawijs kunnen opgroeien. In deze week krijgen ouders en andere opvoeders antwoorden op concrete vragen zoals: is het goed voor de ontwikkeling wanneer een dreumes steeds hetzelfde boekje leest, kun je een peuter al veilig alleen op een scherm laten, wat zijn leerzame apps en video’s voor een kind, kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

Lees meer over de Media Ukkie Dagen 2018 op www.mediaukkies.nl/campagne. Hier vindt u hoe u als ouder en/of professional mee kunt doen, krijgt u tips voor het mediagebruik en leest u blogs over het belang van mediaopvoeding in het gezin. Ook interessant op deze website zijn de uitkomsten van het onderzoek Ienie Mienie Media 2018 naar mediagebruik binnen gezinnen met jonge kinderen.