Jeugd

De jeugd is een belangrijke doelgroep voor de openbare bibliotheek, want juist hier kan de Bibliotheek haar bredere educatieve en culturele taken invulling geven. Daarom maken wij speciale digitale producten en diensten voor de twee miljoen jeugdleden.

Kinderen en jongeren hebben andere behoeften dan volwassenen. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Ze zijn speels, lerend, weten nog niet altijd hoe je dingen zoekt, vindt en verwerkt. Daarnaast zijn ze opgegroeid met digitale middelen en vanaf jonge leeftijd vertrouwd met digitale apparaten, maar weten ze hun weg in de enorme hoeveelheid digitale informatie nog niet goed te vinden.

Hier spelen wij op in door landelijk kwalitatief goede content te verzorgen en in te kopen, die we op een aantrekkelijke manier presenteren, afgestemd op de doelgroep (niveau en leeftijd). Dit gebeurt onder andere op landelijk bijgehouden jeugdpagina’s voor de Website as a Service (Waas). Op dit moment zijn ze als blueprint beschikbaar, maar ze zullen nog verder ontwikkeld en verbeterd worden, zodat de verschillende leeftijdscategorieën op een plezierige manier hun weg kunnen vinden.

Ons overkoepelend doel is en blijft een laagdrempelige, goed bereikbare bibliotheek voor alle (vijf miljoen) kinderen en jongeren (0-18 jaar) overal in Nederland, waarbij de Bibliotheek de rol van inspirerende gids inneemt.

Een greep uit onze activiteiten voor de jeugd: