De Nationale Bibliotheekkaart

Wat is het? De Nationale Bibliotheekkaart is een op RFID-technologie gebaseerde lenerspas, met zowel een landelijke als lokale uitstraling.
Voor wie? Voor de openbare bibliotheken
Contactpersoon: Jan David Hanrath

Met de Nationale Bibliotheekkaart is een eerste stap gezet op weg naar de Nationale Bibliotheekpas. Meer dan 80% van de bibliotheken gebruikt inmiddels de Nationale Bibliotheekkaart, waarmee deze de facto standaard is geworden in de branche.

Voordelen

  • De Nationale Bibliotheekkaart zorgt voor een uniforme uitstraling in de branche.
  • Omdat elke kaart een uniek nummer heeft, kunnen bibliotheekleden gebruikmaken van online diensten (bijvoorbeeld e-books). Ook gastlenen (het lenen van materialen in een andere bibliotheek) behoort tot de mogelijkheden.
  • Door de toepassing van a-select wordt het mogelijk om op uniforme wijze thuisgebruik, of beter gezegd ‘overalgebruik’ van content en diensten te bieden.
  • Als bibliotheken de kaart gezamenlijk inkopen, levert dat lagere prijzen op.

Veiligheid

De Nationale Bibliotheekkaart maakt gebruik van de Mifare Classic-chip. Dit is een goedkope RFID-chip met een relatief eenvoudige versleuteling. De kaart wordt alleen gebruikt ter identificatie op het bibliotheeksysteem. Geldtransacties in datzelfde bibliotheeksysteem vinden altijd plaats in combinatie met een pincode die alleen de klant kent. Door deze vereenvoudiging is de veiligheid van de Nationale Bibliotheekkaart gewaarborgd.

Kaartleveranciers

Om de prijs van de kaart zo laag mogelijk te houden, is ervoor gekozen om marktwerking toe te laten op de productie van de Nationale Bibliotheekkaart. Er wordt daarom gewerkt met meerdere leveranciers. Een leverancier moet zich kwalificeren door een acceptatieprocedure te doorlopen. Deze procedure bestaat uit het akkoord gaan met de procedure, het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring en het produceren van een testkaart, met een goede kwaliteit offset bedrukking en een correct geprogrammeerde en gevulde chip. Alle benodigde informatie inclusief het datamodel en de grafische bestanden worden verstrekt na ondertekening van de acceptatieovereenkomst. Bedrijven die zich willen kwalificeren kunnen contact opnemen met Jan David Hanrath die de acceptatieprocedure namens de Vereniging van Openbare Bibliotheken uitvoert: e-mail: , mobiel: 06-24229422

De Nationale Bibliotheekkaart aanschaffen

Deze bedrijven (pdf) hebben zich reeds gekwalificeerd.

Vormgeving

Voor de landelijke kant zijn in 2004 twee ontwerpen gepresenteerd: een algemeen ontwerp en een facultatief jeugdontwerp.