E-bookplatform

Wat is het e-bookplatform? Het e-bookplatform is een landelijke bibliotheekvoorziening om leden van openbare bibliotheken in staat te stellen e-books te lenen.
Voor wie? Leden van openbare bibliotheken
Webadres eindgebruikers: https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books
Contactpersoon: Eric Daamen

eBooks eregalerij

Via een app voor de iPad of de website eBooks eregalerij kan iedere klant 26 klassiekers uit de Nederlandse literatuur lezen. In combinatie met filmpjes, foto’s en een uitgebreide en gevarieerde documentatie over de auteur krijgt de lezer een breed beeld van de klassiekers.

Toolkit promotie e-books

Bibliotheken kunnen brochures en posters bestellen via www.landelijkehuisstijl.nl om het e-bookaanbod onder de aandacht te brengen van de leden in de (fysieke) bibliotheek.

Waarom bieden bibliotheken nog niet alle boeken als e-book aan?

De auteursrechtelijke uitgangspositie van bibliotheken in het digitale domein is fundamenteel anders dan die bij gedrukte boeken. Waar een gedrukt boek mag worden uitgeleend zolang de bibliotheek hiervoor een ‘billijke’ leenrechtvergoeding betaalt, zijn de meeste juristen het er over eens dat voor het digitaal tijdelijk ter beschikking stellen van materiaal het auteursrechtelijke verbodsrecht van toepassing is.
Bibliotheken zijn dus afhankelijk van de rechthebbenden (auteurs en uitgevers). Samen met aanbieders en afnemers onderzoekt de KB hoe en tegen welke vergoeding e-books het beste kunnen worden aangeboden. Uitgangspunt is dat rechthebbenden er niet slechter van worden (geen gemiste verkoop), en dat verkopen worden gestimuleerd. Zo bevorderen we gezamenlijk het legaal lezen van e-books.

Wilt u op de hoogte blijven?

Kijk voor het laatste nieuws op MetdeKB.nl (inlog vereist).

Document(en)