E-bookplatform

Wat is het e-bookplatform? Het e-bookplatform is een landelijke bibliotheekvoorziening om leden van openbare bibliotheken in staat te stellen e-books te lenen.
Voor wie? Leden van openbare bibliotheken
Webadres eindgebruikers: https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books
Contactpersonen: Ewout Clarenbeek

eBooks eregalerij

Via een app voor de iPad of de website eBooks eregalerij kan iedere klant 26 klassiekers uit de Nederlandse literatuur lezen. In combinatie met filmpjes, foto’s en een uitgebreide en gevarieerde documentatie over de auteur krijgt de lezer een breed beeld van de klassiekers.

App en website met gratis e-books

Voor het lezen van 1.000 rechtenvrije e-books is er een iPad-app beschikbaar. Op http://selectie.bibliotheek.nl is een selectie te vinden van 1.000 rechtenvrije e-books. De e-books kunnen door iedereen gratis worden gedownload en gelezen.

Toolkit promotie e-books

Bibliotheken kunnen brochures en posters bestellen via www.landelijkehuisstijl.nl om het e-bookaanbod onder de aandacht te brengen van de leden in de (fysieke) bibliotheek. Er wordt op dit moment gewerkt aan een update van de toolkit. Deze komt in het najaar van 2015 beschikbaar en wordt eenmalig toegestuurd aan alle bibliotheken.

Voortgangsbericht e-books

Vanuit de KB wordt iedere maand een voortgangsbericht gestuurd over e-books. Hierin geven we een update over de content, techniek en campagnes rondom e-books. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor de mailinglijst van dit voortgangsbericht via accountmanagement@kb.nl.

Waarom bieden bibliotheken nog niet alle boeken als e-book aan?

De auteursrechtelijke uitgangspositie van bibliotheken in het digitale domein is fundamenteel anders dan die bij gedrukte boeken. Waar een gedrukt boek mag worden uitgeleend zolang de bibliotheek hiervoor een ‘billijke’ leenrechtvergoeding betaalt, zijn de meeste juristen het er over eens dat voor het digitaal tijdelijk ter beschikking stellen van materiaal het auteursrechtelijke verbodsrecht van toepassing is.
Bibliotheken zijn dus afhankelijk van de rechthebbenden (auteurs en uitgevers). Samen met aanbieders en afnemers onderzoekt de KB hoe en tegen welke vergoeding e-books het beste kunnen worden aangeboden. Uitgangspunt is dat rechthebbenden er niet slechter van worden (geen gemiste verkoop), en dat verkopen worden gestimuleerd. Zo bevorderen we gezamenlijk het legaal lezen van e-books.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor de voortgangsberichten die regelmatig per e-mail worden verspreid. Stuur een e-mail naar Accountmanagement KB onder vermelding van 'aanmelding voortgangsberichten e-books'.

Document(en)