Authenticatievoorziening (IAM en AV) en Klantregistratiesysteem (KRS)

Wat zijn IAM (Identity and Access Management) / AV (Authenticatievoorziening en het Klantregistratiesysteem (KRS)?

IAM/AV zijn beide landelijke voorzieningen waarmee gebruikers kunnen inloggen en op allerlei bibliotheekdiensten. Door middel van een synchronisatieproces zijn lokale inlogaccounts ook voor landelijke diensten bruikbaar. Het Klantregistratiesysteem (KRS) bevat gegevens van gebruikers en verzorgt de autorisatie.
Voor wie? Openbare bibliotheken
Contactpersoon: Hans Hoogeveen

Op dit moment zijn twee systemen voor authenticatie in gebruik: IAM (Identity and Access Management) en AV (Authenticatievoorziening). IAM wordt in 2018 volledig vervangen door het nieuwe systeem AV. AV zorgt daarbij voor authenticatie van de gebruikers van de landelijke digitale diensten van de KB.

Daarnaast is het Klantregistratiesysteem actief. Dat systeem bevat gegevens van alle gebruikers van de landelijke digitale diensten en verzorgt de autorisatie voor de verschillende diensten.

Beide systemen worden gevoed door de synchronisatieservice, waarmee lenergegevens van de openbare bibliotheken voortdurend worden gesynchroniseerd met de bestanden van de KB. Door middel van deze synchronisatie zorgen we ervoor dat leden van openbare bibliotheken met hun lidmaatschap gebruik kunnen maken van de digitale diensten zoals e-books, LuisterBieb en Cursussen van de Bibliotheek. In de loop van 2018 zijn aan de combinatie van AV en KRS meer landelijke diensten gekoppeld.

Meer informatie

Via het platform MetdeKB (inlog vereist) wordt verdere informatie gepubliceerd. Bibliotheek- en POI-medewerkers kunnen zich voor MetdeKB aanmelden via