Website as a Service (WaaS)

Wat is Website as a Service (WaaS)? Een netwerk van voorzieningen waarmee lokale bibliotheken hun eigen website kunnen realiseren. Het contentmanagementsysteem (cms), de vormgeving en functionaliteit worden centraal geregeld. De inhoud van de website bepaalt de bibliotheek zelf, die daarbij zowel lokale als landelijke content en diensten kan gebruiken.
Voor wie is de WaaS? Alle openbare bibliotheken
Contactpersonen: Naomi Deegenaars en Bertil Voogd

WaaS: meer bereik(en), minder inspanning

De WaaS ondersteunt bibliotheken bij het bouwen en onderhouden van een optimale website. De WaaS is efficiënt, gemakkelijk en kostenbesparend. Redacteuren kunnen in het CMS gebruikmaken van centraal beschikbare content en webpagina’s (blueprints en voorbeeldpagina's) die naar eigen inzicht in de lokale website kunnen worden opgenomen. Bovendien is de WaaS volledig geïntegreerd in de landelijke digitale infrastructuur en de bijbehorende diensten (NBC+ en de online Bibliotheek).
Als een bibliotheek kiest voor de WaaS wordt zij onderdeel van een netwerk van bibliotheeksites. Hiermee is de basis gelegd voor samenwerking op het gebied van content en marketing voor bibliotheken en de KB.

Bereik, inspireer, verleid en help uw klant

In de WaaS komen klanten en informatie samen. Om de eindgebruiker zo goed mogelijk te bedienen, biedt de WaaS eenvoudig toegang tot de collectie, een eenduidige klantervaring en het rijke aanbod van lokale activiteiten. Voor het visueel aantrekkelijk presenteren van collectie en diensten is er een ruime keuze aan componenten en templates.

Vanzelfsprekend zijn websites op basis van de WaaS toegankelijk op mobiele apparaten en voldoet het systeem technisch aan de webrichtlijnen 2.0.

Elke bibliotheek krijgt toegang tot een eigen Web Analytics-omgeving (op basis van Adobe Analytics) met de gebruikscijfers van de website. Deze cijfers zijn op landelijk niveau ook (geaggregeerd) beschikbaar en leveren inzichten die worden gedeeld met de aangesloten bibliotheken.

De kracht van het netwerk wordt via de WaaS omgezet in online zichtbaarheid en vindbaarheid van alles wat de Bibliotheek te bieden heeft.

Er zijn inmiddels ruim 100 websites gebaseerd op de WaaS (waarvan zo’n 90 websites van openbare bibliotheken). Het dagelijks gebruik van het systeem door redacteuren en marketeers levert waardevolle informatie op voor het verbeteren van de redactieomgeving en voor gewenste functionaliteiten.

Meer informatie

Via het platform MetdeKB (inlog vereist) wordt verdere informatie gepubliceerd. Bibliotheek- en POI-medewerkers kunnen zich voor MetdeKB aanmelden via