Leesplein

Wat is Leesplein? De meest volledige website over kinder- en jeugdboeken voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, hun ouders en professionals.
Voor wie? Openbare bibliotheken en hun gebruikers
Webadres: www.leesplein.nl
Contactpersonen: Naomi Deegenaars en Bertil Voogd

Leesplein nodigt uit tot lezen

Leesplein bevat ca. 18.000 verrijkte boekbeschrijvingen voor 0 tot 15+. Het gaat hierbij om alle soorten boeken in alle genres, voor zowel plezierlezen als ‘moeten’ lezen op school. Alle beschrijvingen zijn gericht op kinderen en jongeren en zijn objectief.

De meeste kinderboekenauteurs en -illustratoren zijn te vinden op Leesplein met minimaal een verwijzing naar hun website (of die van hun uitgever). Meer dan 900 uitgebreide auteursportretten bieden details over het leven en de bibliografie van een auteur, anekdotes over zijn of haar werk, websites, interviews en meer.

Leesplein brengt het laatste nieuws over kinderboeken en lezen. Ook vindt de bezoeker er interviews met auteurs en deskundigen, een agenda met wat er te doen is in het land, wekelijkse leestips en achtergrondrubrieken over (voor)lezen en leesproblemen. Elke maand kunnen kinderen meedoen aan de quiz en een mooi boek winnen. Leesplein besteedt aan praktisch iedere landelijke leesactie extra aandacht (Nationale Voorleesdagen, Jonge Jury, Kinderboekenweek, etc.).

Leesplein voor de Bibliotheek

Leesplein weerspiegelt de collectie kinder- en jeugdboeken van de Bibliotheek. Met interviews, recensies en boekbeschrijvingen verrijkt Leesplein de digitale collectie. De Bibliotheek kan met Leesplein inspireren: klik door de leestips of de themalijsten en ontdek zelf ook elke keer weer nieuwe boeken. Specifieke klantvragen over boeken op AVI-niveau of geschikte titels voor op de leeslijst? Op Leesplein kunt u gericht zoeken naar precies de juiste titel; Leesplein werkt samen met Cito en Lezen voor de Lijst.

Voor professionals in de Bibliotheek zijn er op Leesplein veel achtergrondrubrieken te vinden, evenals het laatste nieuws. De themalijsten zijn goed bruikbaar voor de inrichting rondom een thema in de Bibliotheek. Daarnaast is er voor volwassenen de doorzoekbare databank Boek en Jeugd Online: deze beschrijvingen bevatten een beargumenteerd oordeel over een boek met het oog op hoe ouders en professionals het boek aan kinderen zouden kunnen aanbieden.

Bibliotheken met een WaaS-website kunnen informatie van Leesplein ook op hun eigen website bieden door middel van standaardcomponenten. Bibliotheken met een niet-WaaS-website kunnen Leespleininformatie op hun website tonen via de content-API.