Literatuurplein

Wat is Literatuurplein? De onlinedienst van de Bibliotheek die het lezen van Nederlandse literatuur bevordert. Literatuurplein informeert, inspireert en verdiept. Literatuurplein nodigt mensen uit om deel te nemen aan vele literaire activiteiten.
Voor wie? Cultureel geïnteresseerde leden en niet-leden van bibliotheken, vanaf 15 jaar. De website is ook een hulpmiddel voor medewerkers van bibliotheken.
Webadres: www.literatuurplein.nl
Contactpersonen: Naomi Deegenaars en Bertil Voogd
Contactpersoon redactie: Sophie Ham

Literatuurplein bevordert leesplezier

De meeste mensen komen naar de Bibliotheek om kennis te maken met boeken en die te lenen, zo heeft recent landelijk onderzoek uitgewezen. Leesplezier wordt genoemd als de belangrijkste opbrengst van het gebruik van de Bibliotheek. Bovendien bleek dat een op de drie deelnemers aan het onderzoek regelmatig een literaire activiteit bezoekt.

Literatuurplein stimuleert het lezen van literaire boeken door:

  • Informatie, inspiratie en verdieping te bieden over Nederlandstalige boeken
  • Informatie te bieden over activiteiten rond lezen en literatuur, zoals literaire cursussen, literaire excursies, een literaire agenda en discussietips voor leesclubs.

Er is een veelheid aan rubrieken: nieuws & actueel, interviews, columns, literaire prijzen (met juryrapporten), recensies, nieuwe boeken, video’s met en dossiers over auteurs, een literaire wereldkaart en een literaire tijdlijn. In ‘specials’ sluit Literatuurplein aan op de actualiteit en op landelijke acties als de Poëzieweek, de Boekenweek en 4 en 5 Mei. Een ‘vaste’ special is de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Bij ieder van de vijftig vensters van die canon biedt Literatuurplein een uitgebreid, geannoteerd en steeds geactualiseerd overzicht van titels. Alle rubrieken op Literatuurplein kunnen door de openbare bibliotheken overgenomen worden op hun eigen website. U vindt Literatuurplein ook onder het tabblad ‘literatuur’ op www.bibliotheek.nl.

Veertig zoekingangen

Alle rubrieken zijn onderling met elkaar verbonden, waarbij de structuur wordt gevormd door een databank met alle Nederlandstalige titels sinds 1980. Die databank integreert de bibliografische data van het boekenvak (Centraal Boekhuis) en van het bibliotheekwerk (NBD Biblion) en is bovendien meer dan de som der delen door de inbreng van de redactie. Via veertig zoekingangen kan in de databank zowel heel ruim als uiterst gericht worden gezocht. Met de Aanvragenknop kunnen de titels van Literatuurplein worden gereserveerd in een bibliotheek naar keuze.

Doelgroepen

Literatuurplein richt zich op de grote groep literatuur- en boekenlezers in alle leeftijden. Daarbij zijn in het bijzonder deze groepen te onderscheiden:

  1. Literatuurliefhebbers. In meerderheid hoger opgeleide en cultureel actieve mannen en vrouwen. Ze lezen uit interesse zowel fictie als non-fictie en bezoeken regelmatig websites over literatuur en bibliotheken.
  2. Autodidacten. Vooral vrouwen vanaf 40 jaar, hoger opgeleid en cultureel actief. Lezen zowel fictie als non-fictie, uit interesse en het streven naar persoonlijke ontwikkeling. Bezoeken regelmatig websites over literatuur en bibliotheken en willen op de hoogte blijven van activiteiten en aanvullingen op de collectie.
  3. Scholieren en jongvolwassenen. Jongeren in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar die naar school gaan of studeren, zijn opgegroeid met digitale en sociale media. Zij zoeken online naar informatie en lezen voornamelijk uit noodzaak (studie).