LuisterBieb

Wat is de LuisterBieb? De eerste luisterboekenapp in Nederland. Met deze app kan de Bibliotheek alle Nederlandstalige luistercontent voor haar leden aanbieden voor mobiel gebruik.
Voor wie? (Klanten van) openbare bibliotheken
Webadres: https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb
Contactpersoon: Lennie de Lange

De LuisterBieb-app

De LuisterBieb-app is via de Apple of Google Play Store gratis voor iedereen te downloaden op een smartphone of tablet. Klanten vinden in de app onder meer een luisterbibliotheek en een geavanceerde speler met diverse functionaliteiten, zoals instelbaarheid van de afspeelsnelheid, een reviewmogelijkheid, een sleeptimer en een link met social media. Verder heeft deze app als groot voordeel dat de klant de luisterboeken offline kan beluisteren nadat ze via Wifi eenmalig in de app zijn gezet.

Met de LuisterBieb-app krijgt de bibliotheekgebruiker de beschikking over een grote selectie digitale luistercontent voor kinderen, jeugd en volwassenen. Van bestsellers van bekende auteurs tot klassieke titels, gedichten, cabaret en zelfs een talencursus.

Waarom een app?

Luisterboeken zijn bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik: de klant hoeft niet achter een computer of tablet te zitten, maar kan andere dingen doen met handen en ogen, zolang de oren maar beschikbaar zijn. Daar komt bij dat Nederland zeer hoog staat op de wereldranglijst van smartphone- en tabletbezit. En onze samenleving wordt steeds mobieler. Al met al een perfect scenario voor een app met luistercontent.

Voordelen voor de Bibliotheek

  • Het lidmaatschap van de Bibliotheek wordt nog aantrekkelijker.
  • De Bibliotheek biedt steeds vaker haar diensten ook online aan.
  • De app biedt mogelijkheden voor bibliotheken en middelbare scholen om projecten op te zetten onder het motto ‘Luisteren voor je lijst’.
  • Via de app kan ook andere luistercontent worden aangeboden, zoals opnames van interviews of voorleesactiviteiten in de Bibliotheek.

Inhoud van de LuisterBieb

Momenteel bevat de LuisterBieb bijna 2000 luisterboeken. Ga naar de LuisterBieb-website voor een actueel overzicht.

Een groot aantal luisterboeken (te herkennen aan het grijze label) is ook gratis voor niet-bibliotheekleden beschikbaar.

De promotieluisterboeken (wit label) zijn tijdelijk door iedereen, ook door niet-leden, te beluisteren.Tot slot bevat de LuisterBieb premiumluisterboeken (oranje label), waarvoor je een geldig bibliotheeklidmaatschap nodig hebt.

De luisterboeken zijn drie weken beschikbaar, waarna de gebruiker het luisterboek kan verlengen of verwijderen.

Verwachte ontwikkelingen

In de nabije toekomst willen we de LuisterBieb integreren in de landelijke digitale infrastructuur. De content wordt opgenomen in de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC+) en het inloggen zal verlopen via IAM. De app en de rechtenvrije content blijven gratis voor leden en niet-leden. De niet-rechtenvrije content is alleen beschikbaar voor bibliotheekleden.

Tevens wordt de app doorontwikkeld en blijven we content toevoegen.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor het platform MetdeKB.nl (alleen voor bibliotheek- en POI-medewerkers). Stuur hiervoor een e-mail naar Accountmanagement KB.