WelkBoek

Wat is WelkBoek? Een website die medewerkers van openbare bibliotheken én hun klanten helpt om boeken uit de kiezen die passen bij hun belangstelling.
Voor wie? WelkBoek kan direct door bezoekers van de bibliotheek gebruikt worden en ook door medewerkers van de Bibliotheek die hen willen helpen met het vinden van een passend boek.
Webadres: www.bibliotheek.nl/welkboek.html
Contactpersonen: Naomi Deegenaars en Bertil Voogd

WelkBoek is een digitale bibliothecaris

Door de manier van zoeken – op kenmerken of op plot, plaats, of personage – is WelkBoek in staat complexe vragen te beantwoorden die een bezoeker aan een bibliothecaris zou stellen: ‘Ik zoek een leuk, spannend boek, dat niet al te ingewikkeld is. Wat adviseert u?’. Voor bezoekers is WelkBoek inspirerend en eenvoudig in gebruik. De bezoeker krijgt nauwkeurig en accuraat leesadvies op basis van beoordelingen van een team van professionals uit de bibliotheekbranche. De mogelijkheden zijn onbeperkt en de bezoeker zal iedere keer worden verrast met suggesties voor prachtige boeken.

Voor ieder boek is er een lezer, en voor iedere lezer is er WelkBoek.

Wat maakt WelkBoek uniek?

  • WelkBoek is er voor iedereen en is eenvoudig in gebruik. Bezoekers hoeven geen lid te zijn van een openbare bibliotheek en hoeven niet in te loggen.
  • De beoordeling van de boeken wordt verzorgd door professionals uit de bibliotheekbranche. Zij hebben daarvoor een speciale tweedaagse training gevolgd. Ieder boek in WelkBoek is gelezen, beoordeeld en beschreven door het team van WelkBoek-lezers.
  • WelkBoek wil verrassen met het leesadvies. WelkBoek bevat bekendere titels, zoals Paaz van Myrthe van der Meer, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer (winnaar Libris Literatuurprijs 2014) en Feest van het begin van Joke van Leeuwen (winnaar AKO Literatuurprijs 2013). Maar het mooie van WelkBoek is dat het juist ook talloze minder bekende parels bevat: een breed aanbod van boeken die anders niet zo snel gevonden zouden worden.
  • WelkBoek kan op een eenvoudige manier ingewikkelde vragen beantwoorden. ‘Ik wil graag een beetje een vrolijk boek, mag best wat zwarte humor in zitten, maar het moet niet een al te standaard verhaal zijn.’ Of: ‘Hebt u ook boeken die zich afspelen in Noorwegen?’
  • WelkBoek is gekoppeld aan de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC+). De bezoeker kan een gevonden titel daardoor direct via landelijk aanvragen en bij de eigen bibliotheek reserveren. In de toekomst wordt het door de koppeling mogelijk om WelkBoek op de eigen website van de bibliotheek te plaatsen en aanvragen direct in het eigen lokale bibliotheeksysteem te doen.

Wat kunt u nu in uw bibliotheek met WelkBoek?

Enkele suggesties: u kunt…

  • WelkBoek onder de aandacht van uw baliemedewerkers brengen zodat ze de tool kunnen gebruiken bij het beantwoorden van klantvragen;
  • naar WelkBoek verwijzen op uw eigen website om de bezoekers van uw site inspiratie te bieden;
  • een touch pc of tablet in de bibliotheek plaatsen waarop WelkBoek centraal staat. De bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft de digitale dienst in de fysieke omgeving van enkele filialen terug laten komen. De ervaring is dat klanten die WelkBoek een keer (al dan niet samen met de bibliotheekmedewerker) hebben gebruikt, erg enthousiast zijn over de dienst en de inhoudelijke adviezen.

Links