Werkstuk en spreekbeurt

Wat is Werkstuk en spreekbeurt? Een dienst die kinderen geschikte geselecteerde informatie biedt voor werkstukken en spreekbeurten.
Voor wie? Kinderen die een spreekbeurt of werkstuk maken.
Webadres: http://www.bibliotheek.nl/werkstuk
Contactpersoon: Willemijn Jongens

Informatie op het juiste niveau

Kinderen krijgen regelmatig vanuit school de opdracht om een werkstuk of een spreekbeurt te maken. Natuurlijk wordt kinderen geleerd hoe ze informatie moeten zoeken en beoordelen, maar om betrouwbare en bij het niveau passende informatie te vinden, zijn kinderen nog onvoldoende toegerust. Om kinderen te helpen aan geschikte informatie voor werkstukken en spreekbeurten bieden we vanuit de Bibliotheek geselecteerde informatie.

De informatie is voor verschillende niveaus geselecteerd: basisschool groep 5/6 en groep 7/8 en middelbare school klas 1 en 2. Kinderen kunnen hierdoor makkelijk via de tabbladen kijken bij informatie die iets makkelijker of juist iets moeilijker is.

Informatie uit diverse bronnen

De informatie is geselecteerd door een team van onderwijsspecialisten en wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd. Per niveau wordt een beperkte selectie van boeken, filmpjes en links naar websites van derden getoond. Daarnaast komen informatieve e-books uit het e-bookplatform en de interactieve animaties terug bij de onderwerpen. Alle onderwerpen zijn ook voorzien van links naar Winkler Prins Junior en Studie. Deze links zijn ook buiten de Bibliotheek te bereiken.

Nieuwe onderwerpen toegevoegd

Op de website van ‘Werkstuk en spreekbeurt’ staan al ruim 300 onderwerpen. In de loop van 2017 komen er nog eens 50 nieuwe onderwerpen bij. De website is vrij beschikbaar met, op verschillende niveaus, geselecteerde en betrouwbare informatie voor werkstukken en spreekbeurten.

De onderwerpen lopen uiteen van de Deltawerken tot dinosaurussen en van hiphop tot hunebedden. Ze zijn onderverdeeld in 11 thema’s: Dieren & Planten, Geschiedenis, Landen & Steden, De aarde, De mens, De samenleving, Levensbeschouwing, Kunst & Cultuur, Sport & Vrije tijd, Wetenschap & Techniek en Eten & Drinken

Actuele ontwikkelingen

  • Nieuwe partners: Wij zoeken continu naar meer relevante content van externe partijen. In 2017 willen we een samenwerking met Jeugdbieb realiseren.
  • Jeugdbibliotheek: In de nieuwe jeugdbibliotheek komt een mooie plek voor de Informatie voor Werkstuk & Spreekbeurt.
  • Onderzoek: In 2017 gaan wij een usability-onderzoek doen met gebruikers om vervolgens met de resultaten de site te verbeteren.

Bibliotheek op school

De Informatie voor werkstukken en spreekbeurten is ontwikkeld vanuit het programma De Bibliotheek op school. Er wordt voortdurend gewerkt aan de inhoudelijke verbetering en actualisatie van de informatie.

Document(en)