Landelijke uitrol Taalkit DUTCH voor vluchtelingen van start

22 december 2015 - Op 18 december 2015 is de Taalkit DUTCH voor vluchtelingen gelanceerd. Op het Stadhuis in Hilversum kregen de eerste vluchtelingen en hun begeleiders toegang tot de Taalkit DUTCH, een gratis taalpakket om de eerste beginselen van de Nederlandse taal te leren. SP-wethouder Arjo Klamer overhandigde symbolisch de eerste handleiding en inlogcodes. Daarmee startte de pilot van Bibliotheek Hilversum met de noodopvang Crailo en de uitrol naar andere bibliotheken en opvangcentra in het land.

Grote interesse van bibliotheken voor taalkit DUTCH

Met de Taalkit DUTCH kunnen vluchtelingen vanaf dag één, samen met hun begeleiders, op een gestructureerde manier de eerste beginselen van de Nederlandse taal leren, online én offline, door een combinatie van bestaande en nieuw ontwikkelde leermiddelen en oefeningen (zoals werkbladen, taalkaarten, beeldwoordenboeken, liedjes, video's, apps en spelletjes). Voor vrijwilligers en begeleiders is er een handleiding; in januari 2016 komen er ook trainingen. Bibliotheken kunnen kosteloos accounts aanvragen voor de Taalkit DUTCH. Sinds de lancering zijn er al 2.400 mailaccounts uitgegeven aan 25 bibliotheken.

De Taalkit DUTCH is een maatschappelijk initiatief van CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek, ProBiblio, Cubiss, Taal aan Zet, ministerie van SZW en Idee aan Zee, Emmia, Enzodus, Mevrouw van Mulken, Taal & Educatie/Fouke Jansen en Knup Fuhri Snethlage.

Meer informatie