Advieslijst materialen basisvaardigheden in de maak

11 april 2016 - Op 29 maart zaten bibliotheekmedewerkers én mensen uit de wereld van de formele en non-formele educatie bij elkaar om afspraken te maken over een advieslijst materialen basisvaardigheden voor begeleiders met en zonder onderwijsachtergrond.

Op deze bijeenkomst werden twee behoeften verenigd: vrijwilligersorganisaties willen weten met welk materiaal vrijwilligers het beste kunnen werken, bibliotheken willen graag een nieuwe landelijke collectielijst.

Stichting Lezen & Schrijven, NBD Biblion, Het Begint met Taal, verschillende taalaanbieders en bibliotheken, provinciale ondersteuningsinstellingen en de Koninklijke Bibliotheek besloten te gaan werken aan een Materialenwijzer en een Advieslijst.

De Materialenwijzer geeft vrijwilligers een overzicht van de materialen waarmee deelnemers (variërend van achtergrond, perspectief en niveau) goed kunnen worden geholpen. De Advieslijst is bedoeld voor bibliotheken en Taalhuizen en bevat geschikte leer-, les- en leesmaterialen voor doelgroepen die hun basisvaardigheden willen verbeteren, zowel fysiek als ook digitaal. De lijst omvat een kerncollectie en een uitgebreidere collectie. De titels worden o.a. voorzien van een niveau-aanduiding.

Eigen lijst insturen tot 28 april

Marga Tubbing van Stichting Lezen & Schrijven verzamelt bestaande lijsten; taalaanbieders en bibliotheekmedewerkers die een bijdrage willen leveren, kunnen hun eigen lijst tot 28 april mailen naar Marga Tubbing. De lijst zal eind augustus verschijnen. Daarna zal hij regelmatig herzien worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brit Hopmann, Adviseur Leven Lang Leren / Laaggeletterdheid bij de KB.