Landelijke collectiemiddag: verslag en presentaties

3 februari 2020 - Op 21 januari organiseerde de KB voor de tweede keer een landelijke collectiemiddag voor openbare bibliotheken. Tijdens deze dag werd het concept Gezamenlijk Collectieplan 2020-2024 gepresenteerd aan ruim honderd belangstellenden uit het hele land en waren er inspiratiesessies en standjes over collectiegerelateerde onderwerpen.

Plenaire sessie: Gezamenlijk Collectieplan 2020-2024

Stands

Tijdens de pauze deden de bezoekers inspiratie op bij de stands. Stand gemist? Lees hier de informatie dan nog eens na:

Inspiratiesessies

Tijdens de deelsessies lieten managers en collectioneurs zich inspireren over de volgende onderwerpen:

  • Design thinking, de opstelling van de (jeugd)collectie en stijgende uitleencijfers - Monique Bradley, Tineke Kistemaker en Sharon Houben van DOK Delft vertelden hoe zij samen met de Delftse jeugd de opstelling van hun collectie aanpasten en hoe dit heeft geleid tot stijgende uitleencijfers en ander leengedrag. Bekijk het filmpje:

of download de presentatie Yes, we're open (pdf).

  • Breid uw collectie uit met wetenschappelijke bronnen - Astrid van Wesenbeeck (KB) vertelde over vrij toegankelijke wetenschappelijke bronnen en de wetenschappelijke bronnen van de KB die ook voor bibliotheekleden beschikbaar komen. Bekijk het filmpje:

Anne Buteijn deelde vervolgens de ervaringen van de ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland met het beschikbaar stellen van wetenschappelijke en erfgoedbronnen. Download de presentatie Wetenschappelijke bronnen (pdf).

  • Het effect van de collectie: van uitleencijfers naar outcome - Marjolein Oomens (KB) en Dorine Meijer (Bibliotheek Bollenstreek) vertelden over de impact van de collectie en over plannen om hier een meetinstrument voor te ontwikkelen. Download de presentatie Impact van de bibliotheekcollectie (pdf) en bekijk hieronder het interview met Marjolein Oomes over impact.

Meer informatie

Voor meer informatie over de landelijke collectiemiddag en het Gezamenlijk Collectieplan kunt u terecht bij Elma Lammers, beleidsadviseur Bibliotheekstelsel (Gezamenlijk Collectieplan & Wsob-gegevenslevering)