International Medieval Bibliography (IMB)
Welke pandemieën maakte de mensheid door in de middeleeuwen? Hoe zag het leven van de kunstenaar Jan van Eyck of de humanist Erasmus eruit? De International Medieval Bibliography (IMB) bevat beschrijvingen van alle publicaties (denk aan boeken en wetenschappelijke artikelen) over de middeleeuwen die over de hele wereld zijn gemaakt. Ben je lid van de KB? Dan heb je toegang tot deze bron.
Bibliografie over de middeleeuwen
De IMB is een databank met honderdduizenden beschrijvingen van publicaties, zoals tijdschriftartikelen en boeken. Deze gaan over de middeleeuwen in Europa, Noord-Afrika en West-Azië, vanuit alle invalshoeken die je maar kunt bedenken. Over taal, economie, het dagelijks leven, kunst, religie, geneeskunde en nog veel meer.
De IMB bevat onder meer:
- Ruim 500.000 beschrijvingen van publicaties over de middeleeuwen.
- 15.000 nieuwe toevoegingen per jaar.
- Internationale publicaties uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika en de regio Azië-Pacific.
- Soms volledige teksten van publicaties.
- Uitgebreide zoekopties in meerdere talen.
De IMB geeft informatie over de publicatie, gekoppeld aan termen zoals landen, onderwerpen en onderzoeksgebieden. Deze termen komen uit een encyclopedie waar je ook in kunt. Lees je bijvoorbeeld een beschrijving van een artikel over Jan van Eyck, dan krijg je ook een ingang naar een uitgebreide beschrijving over zijn woonplaats Brugge tijdens de middeleeuwen.
Voor onderzoekers van de middeleeuwen
Doe je onderzoek naar de middeleeuwen, of wil je gewoon meer weten over deze tijd? Elk aspect van de middeleeuwen komt in deze bibliografie terug. Kunst, architectuur, literatuur, economie, kruistochten, het humanisme en nog veel meer. De IMB is een goed startpunt voor je onderzoek en helpt je een goede literatuurlijst op te stellen.
Hoe gebruik ik de IMB?
Volg de stappen en ga aan de slag.
Log in bij de KB
Log in met je KB-account. IMB is een betaalde bron. Je kunt er dus niet gratis in. Maar: als KB-lid heb je toegang tot alle publicaties. Lees hier meer over lid worden van de KB.
Start zoeken
Voer een zoekterm in of ontdek de thematische filters.
Verfijn de resultaten
Maak gebruik van meerdere filters. Bijvoorbeeld Afrika bij ‘All Geographical Areas’ (alle geografische gebieden) en Nederlands bij ‘Language of Works’ (taal van de werken).
Titelgegevens bekijken
Door de titel aan te klikken kom je in de beschrijving met de bibliografische informatie. Maak gebruik van de linkjes voor achtergrondinformatie. In sommige gevallen is er een link naar de volledige tekst.
Overzicht resultaten
Klik op ‘Result overview’ (resultaatoverzicht) om weer terug te gaan naar je resultaten.
Bekijk de instructiefilmpjes
Maak kennis met de bron, leer hoe je kunt zoeken en hoe je de juiste informatie eruit haalt. Let op: deze filmpjes zijn Engelstalig.
Nog makkelijker zoeken?
Met Lean Library zie je of je ergens met je KB-abonnement bij kunt zonder dat je naar de KB-website hoeft te komen.