De smaak van Nederland: culinaire inspiratie
Culinaire inspiratie in onze collecties
Heb je de smaak te pakken?
Duik in de culinaire geschiedenis met de Delpher-themapagina, bezoek de themapagina van het Geheugen van Nederland of ga zelf op zoek naar recepten, kookboeken en artikelen over onze eetcultuur in Delpher.
Ook de DBNL is een inspiratiebron voor de kookliefhebber. Onze collectiespecialisten stelden alvast een lekker lijstje vol boeken over onze eetcultuur voor je samen.
- Een notabel boecxken van cokeryen (1514); zie ook: Het allereerste gedrukte Nederlandse kookboek (1514) | Historiek
- Dat batement van recepten (ME)
- Scholier, Koock-boeck (1663)
- J.E. Scott, Heele goeje remedien, en resepte om te koken te bakken en te confijten (1737)
- De volmaakte Hollandsche keuken-meid(link is external) (1752)
- Marie Michon en Thérèse de Milly, Natuurlijk kookboek van beproefde en ondervonden echte recepten voor een zindelijk huijshouden (ca 1785-1855)
- Amy Groskamp-Ten Have, Hoe hoort het eigenlijk? (1939)
- Adolf Holst, Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar (1944)
- Wina Born, Eten door de eeuwen (1989).
- De keuken van de late Middeleeuwen (1998)
- Techniek in Nederland in de twintigste eeuw. Deel 3. Landbouw, voeding (2000)